Κάνει πίσω ο Πούτιν για την κατώτατη τιμή πώλησης πετρελαίου

Αντίποινα «λάιτ» σε σχέση με ό,τι αναμενόταν μετά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού. Πίστωση χρόνου δίνει το Κρεμλίνο. Ποιον όρο θέτει μέχρι να επανεξετάσει τη στάση του. Πόσο θα επηρεαστεί η αγορά.

Κάνει πίσω ο Πούτιν για την κατώτατη τιμή πώλησης πετρελαίου

Η πρώτη απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο της τιμής του αργού πετρελαίου δείχνει πιο συγκρατημένη σε σχέση με αρχικούς φόβους για αντίποινα που θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Προεδρικό διάταγμα που αναμένεται τις επόμενες μέρες δεν θα περιλαμβάνει κατώτατο όριο τιμών για τις πωλήσεις αργού ως αντίμετρο, όπως εξεταζόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που μιλούν στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας καθώς το προσχέδιο του Κρεμλίνου ακόμη καταρτίζεται. Δεν θα απαγορεύει σε συγκεκριμένες χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει τις πωλήσεις μέσω οποιασδήποτε σύμβασης που αναφέρει ανώτατο όριο τιμής, προσθέτουν οι πηγές.

Αυτή η προϋπόθεση δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις αποστολές πετρελαίου, δεδομένου ότι στους όρους της συμφωνίας για το πλαφόν δεν απαιτείται από τους αγοραστές να συμπεριλαμβάνουν τέτοια αναφορά.

Η τιμή αγοράς του ρωσικού αργού Ουραλίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή πολύ κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τον περιορισμό.

Το όριο στην τιμή θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες με στόχο τον περιορισμό των εσόδων που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο για να δει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών, πριν αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αντίποινα, όπως το κατώτατο όριο τιμών, ανέφεραν οι πηγές.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, αφού κατέστη σαφές ότι οι δυτικές δυνάμεις επρόκειτο να θέσουν αρκετά υψηλό ανώτατο όριο τιμών, ώστε να μην αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στις πωλήσεις ρωσικού αργού. Η απάντηση της Μόσχας στο μέτρο είναι λιγότερο ισχυρή απ' ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενα σχόλια Ρώσων ηγετών, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «απλώς δεν θα πουλάει πετρέλαιο σε όσες χώρες» υιοθετήσουν το πλαφόν. Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει μειώνοντας την παραγωγή.

Τα περισσότερα κράτη που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών έχουν ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες μέσω αγωγών, καθώς το ανώτατο όριο αφορά μεταφορές διά θαλάσσης.

Το διάταγμα Πούτιν θα καθορίσει το περίγραμμα της ρωσικής απάντησης, ενώ στη συνέχεια θα επεξεργαστεί  περαιτέρω λεπτομέρειες η ρωσική κυβέρνηση, και πάλι χωρίς προς το παρόν να καθοριστεί κατώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με μία πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v