Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed αύξησε τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης, μήνυμα Πάουελ

Στο 4,25 με 4,5% τα επιτόκια, με τη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης. Προβλέπεται να φτάσουν στο 5,1% ώς το τέλος του 2023. Πάνω από το 2% ο πληθωρισμός ως το 2025. Ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2022 και το 2023.

H Fed αύξησε τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης, μήνυμα Πάουελ

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στο επίπεδο του 4,25% με 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης ώς το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. 

Η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για άνοδο των επιτοκίων ώς το 5,1% το 2023 είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.

Μόλις 2 από τους 19 αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν κάτω από το 5% ώς το τέλος της επόμενης χρονιάς. 

«Η Επιτροπή (FOMC) είναι σε εγρήγορση για τα ρίσκα του πληθωρισμού. Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για την επίτευξη μιας νομισματικής πολιτικής η οποία θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. 

Το ανακοινωθέν εγκρίθηκε ομόφωνα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% τουλάχιστον ώς το 2025, ενώ θα βρίσκεται πάνω από το 3% ώς το τέλος του επόμενου έτους.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,6% κατά το επόμενο έτος από το 3,7% που βρίσκεται σήμερα. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που συνδέεται ιστορικά με μια ύφεση. 

Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,5% την επόμενη χρονιά, όσο και το 2022, προτού ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχυνθεί στο 1,6% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Πάουελ: Εχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε

Οι μετρήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου που έδειξαν επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου των τιμών δεν αρκούν από μόνες τους για να αλλάξει η Fed το outlook για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. 

«Τα στοιχεία που έχουμε λάβει ώς τώρα για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δείχνουν μια καλοδεχούμενη μείωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών, αλλά θα χρειαστούμε αρκετά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά» τόνισε ο Πάουελ. 

Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι η συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων είναι κατάλληλη ώστε να αποκτήσει η Fed μια αρκούντως περιοριστική στάση. «Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed.«Δεν μας βλέπω να εξετάζουμε μείωση επιτοκίων μέχρι η Επιτροπή να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός κινείται πτωτικά προς το 2% σε σταθερή βάση» υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη 1 Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για μια ακόμα αύξηση 50 μονάδων βάσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v