Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις ενόψει εκλογών

Κρατική εγγύηση ώστε να χορηγηθούν 8 δισ. δολάρια σε μικρές επιχειρήσεις. Ζητούμενο να πάρει τα πάνω της η οικονομία πριν από τις εκλογές. Και διευκολύνσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση 1 εκατ. εργαζομένων.

Τουρκία: Φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις ενόψει εκλογών

Πακέτο δανείων δισεκατομμυρίων δολαρίων με κρατική εγγύηση πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Το σχέδιο εντάσσεται στην κυβερνητική προσπάθεια να απελευθερωθούν φθηνά τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη ενόψει εκλογών.

Το νέο πακέτο, που θα ονομάζεται Ταμείο Εγγύησης Πιστώσεων, θα έχει αξία 150 δισ. λιρών (8 δισ. δολάρια) και θα δώσει προτεραιότητα στους εξαγωγείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το δόγμα της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο τέσσερις φορές φέτος, ρίχνοντάς το τελευταίως στο 9% παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 84%.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι το υπουργείο θα προσφέρει ένα «πακέτο διάσωσης» σε εργοδότες που θα έπρεπε να δώσουν αποζημίωση απόλυσης σε εργαζομένους, στο πλαίσιο του σχεδίου να οδηγηθούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Εφόσον υλοποιηθεί, η εν λόγω βασική προεκλογική υπόσχεση θα κοστίσει στο κράτος 160-280 δισ. λίρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v