Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Πάνω από 1 εκατ. νέα οχήματα ταξινομήθηκαν τον Νοέμβριο, καθώς ο κλάδος ξεπερνά τους σκοπέλους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όμως ετοιμάζεται να πιεστεί εκ νέου, όσο ο πληθωρισμός σφίγγει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αυξάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Για τέταρτο συνεχή μήνα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνέχισαν να υποχωρούν και παρόλο που η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών απειλεί τη ζήτηση το επόμενο διάστημα, γράφει το Bloomberg.

Οι νέες ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 17% ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο οχήματα τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Οι συνολικές πωλήσεις εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά περίπου 6% σε σχέση με το 11μηνο του περασμένου έτους.

Όμως η κατάσταση βελτιώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς μετριάστηκαν οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων. Τα βιβλία παραγγελιών παρέμειναν γεμάτα, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τα κέρδη μέχρι τις αρχές του 2023. Ωστόσο, ο κλάδος δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα και πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και θα εξομαλυνθεί περαιτέρω η κατάσταση στην προσφορά το 2023, εντούτοις η ζήτηση θα πιεστεί από τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τους σφιγμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ορισμένοι κατασκευαστές κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Η Volkswagen επισήμανε αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη έχασαν τον στόχο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας κλόνισαν τη ζήτηση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v