Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με παγκόσμιο ρεκόρ στη χρήση λιγνίτη κλείνει το 2022

Η χρήση του «βρώμικου» καυσίμου φαίνεται πιθανό να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια τόνους σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Με παγκόσμιο ρεκόρ στη χρήση λιγνίτη κλείνει το 2022

Η παγκόσμια κατανάλωση λιγνίτη πρόκειται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο φέτος παρά τους φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για απόσυρση από την καύση «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων.

Η χρήση λιγνίτη φαίνεται πιθανό να αυξηθεί κατά 1,2% το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια τόνους σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Επισημαίνει δε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η κατανάλωση πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025, καθώς οι μειώσεις στις προηγμένες οικονομίες αντισταθμίζονται από τη ζήτηση σε αναδυόμενες ασιατικές αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τον λιγνίτη φέτος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ήπειρο.

Η ανάλυση «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μαζική κλιμάκωση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, ώστε να μειώσουμε τους λογαριασμούς των ανθρώπων, να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να διατηρήσουμε ανέπαφους τους βασικούς κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο Alexandru Mustața, ακτιβιστής της Europe Beyond Coal.

«Είναι σημαντικό ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αναθεωρήσει τα σχέδιά της να καταργήσει πλήρως τον λιγνίτη έως το 2030 και η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι απαλλαγμένη μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v