Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Amazon: Δέχεται τους αντιμονοπωλιακούς όρους της ΕΕ, ζητά ανακωχή

Η συμφωνία προβλέπει ίση και δίκαιη πρόσβαση ανεξάρτητων πωλητών στο marketplace της εταιρείας. Τσουχτερό πρόστιμο, αν παραβιαστεί η συμφωνία.

Amazon: Δέχεται τους αντιμονοπωλιακούς όρους της ΕΕ, ζητά ανακωχή

Διευθετείται η διαμάχη Amazon-ΕΕ, μετά τις αντιμονοπωλιακές έρευνες σχετικά με το πώς ο αμερικανικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιεί δεδομένα από πωλήσεις ανταγωνιστών του, ευνοώντας με αθέμιτο τρόπο τα δικά του προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε προτάσεις της Amazon, όπως η υπόσχεση να σταματήσει να χρησιμοποιεί μη δημόσια δεδομένα για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητων πωλητών στα ηλεκτρονικά καταστήματά της, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Amazon δεσμεύτηκε επίσης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προϊόντα Buy Box και Prime ευνοούν πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics και παράδοσης της εταιρείας.

Η επιτροπή των Βρυξελλών «διαπίστωσε ότι οι τελικές δεσμεύσεις της Amazon θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χρησιμοποιεί δεδομένα πωλητών για τις δικές της δραστηριότητες λιανικής και θα παρέχει πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στα Buy Box and Prime», με τρόπο «νομικώς δεσμευτικό».

Η εταιρεία ανέφερε, βέβαια, ότι συνεχίζει να «διαφωνεί με αρκετά από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα» που έβγαλε ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ. Διευκρίνισε επίσης ότι «έχει δεσμευτεί ώστε με τρόπο εποικοδομητικό να διασφαλίσει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε πελάτες σε όλη την Ευρώπη και να υποστηρίζουμε τις 225.000 ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν μέσω των καταστημάτων μας».

Η συμφωνία εξαλείφει μέρος της πίεσης που αντιμετωπίζει η εταιρεία έναντι αιτιάσεων ότι έχει γίνει υπερβολικά κυρίαρχη δύναμη στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, η Amazon συνεχίζει να υπόκειται σε έλεγχο από γερμανικές και βρετανικές εποπτικές αρχές περί ανταγωνισμού.

Ο διακανονισμός είναι ο τελευταίος γύρος μιας μακροχρόνιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την καταστολή της ισχύος τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google, η Apple και η Meta, οδηγώντας σε σειρά ερευνών, προστίμων και νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Η Επιτροπή είπε ότι τυχόν παραβίαση της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο έως και 10% επί των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας -ή περιοδική χρηματική ποινή 5% επί των εσόδων της ανά ημέρα μη συμμόρφωσης-, χωρίς η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ να χρειάζεται να αποδείξει παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v