Ιστορική προειδοποίηση για τις μετοχές του S&P 500

Τι λέει η στατιστική και η ιστορία, μετά τη φετινή πτώση. Καλύτερη ή... πολύ χειρότερη η χρονιά που έρχεται. Τα παραδείγματα από το παρελθόν και οι βάσιμες προσδοκίες της Wall Street.

Ιστορική προειδοποίηση για τις μετοχές του S&P 500

Σπανίζουν οι διαδοχικές πτωτικές χρονιές για τις αμερικανικές μετοχές, επομένως μετά τη φετινή πτώση υπάρχει μόνο μικρή πιθανότητα να υποχωρήσουν ξανά το 2023. Ωστόσο, αν συμβεί αυτό, η ιστορία δείχνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πολύ δυσάρεστο 12μηνο, γράφει το Bloomberg.

Από το 1928, ο δείκτης S&P 500 έπεσε για δύο συνεχόμενα χρόνια μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις: Στη Μεγάλη Ύφεση, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 και το σκάσιμο της φούσκας των dot-com στις αρχές αυτού του αιώνα.

Στη σχεδόν αιωνόβια ιστορία του δείκτη αναφοράς, τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ακραία εξαίρεση. Αλλά, όταν συμβούν, η πτώση της δεύτερης χρονιάς είναι δριμύτερη, βουτώντας κατά μέσο όρο στο 24%. Θα ξεπερνούσε δηλαδή τη φετινή διολίσθηση του περίπου 20% μέχρι σήμερα.

Οι αρνητικές αποδόσεις για πάνω από έναν είναι σπάνιες, αλλά βαριές 

Πάνω από δύο διαδοχικές χρονιές στο κόκκινο είναι ακόμα πιο σπάνιες. Ο S&P 500 υποχώρησε για τρία συνεχόμενα χρόνια μόνο από το 2000 έως το 2002 και από το 1939 έως το 1941. Βέβαια, το μεγαλύτερο σερί απωλειών παραμένει ο απόηχος του περιβόητου κραχ της Wall Street, όταν οι μετοχές υποχώρησαν για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, από το 1929 έως το 1932.

Πάντως, ομοφώνως η Wall Street προβλέπει χαμηλόφωνη ανάκαμψη του S&P 500 για το επόμενο έτος.

«Η ύφεση δεν συνεπάγεται απαραίτητα καταστροφή για τις μετοχές, ενώ οι αγορές τείνουν να πέφτουν πριν ξεκινήσει μια ύφεση», δήλωσε ο Manish Singh, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossbridge Capital. Πιστεύει ότι ο S&P 500 έφτασε στο ναδίρ τον Ιούνιο, όταν κορυφώθηκε ο πληθωρισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v