Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουσκώνει πανιά για την παραγωγή αιολικής ενέργειας η Γερμανία

Διπλό μέτρο: Κόβονται χιλιόμετρα ραδιοπλοήγησης υπέρ της κατασκευής 1.000 χερσαίων ανεμογεννητριών, και επισπεύδονται οι διαδικασίες έγκρισης αδειών. Αγώνας δρόμου για το μείγμα απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα.

Φουσκώνει πανιά για την παραγωγή αιολικής ενέργειας η Γερμανία

Χαλαρώνει τους κανόνες για την αεροπορική ραδιοπλοήγηση η Γερμανία, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για χερσαίες ανεμογεννήτριες, με στόχο να δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταδίδει το Bloomberg.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την αιολική βιομηχανία, μετά από την ευρωπαϊκή συμφωνία αυτής της εβδομάδας που φιλοδοξεί να επιταχύνει την έκδοση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χώρα -η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης- έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον περιορισμό του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, αλλά η μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια και την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα είναι ακόμη πολύ αργή.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι περιοχές προστασίας για συστήματα ραδιοπλοήγησης έχουν περικοπεί περισσότερο από το μισό, απελευθερώνοντας περισσότερο χώρο για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Είναι μια σημαντική ώθηση για την επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να εγκριθούν και να κατασκευαστούν περίπου 4 έως 5 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 1.000 νέες ανεμογεννήτριες».

Οι επενδύσεις στη χερσαία αιολική ενέργεια έχουν μείνει πίσω στη Γερμανία συγκριτικά με άλλες χώρες, λόγω προσκομμάτων όπως οι μακρές διαδικασίες έγκρισης. Η έκδοση άδειας για νέες εγκαταστάσεις απαιτεί σήμερα πάνω από δύο χρόνια, διάστημα υπερδιπλάσιο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση.

Η Γερμανία θέλει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της μείγμα στο 80% έως το 2030, έναντι προηγούμενου στόχου 65%. Για να γίνει αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να επεκτείνει την αιολική παραγωγή στην ξηρά κατά έξι φορές, δείχνει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v