Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει στον άνθρακα η Γερμανία εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή ασφάλεια «τρώει» τους κλιματικούς στόχους. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι μία από τις λίγες χώρες που θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα την επόμενη χρονιά.

Επιστρέφει στον άνθρακα η Γερμανία εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Η Γερμανία πρόκειται να ενισχύσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα καθώς μάχεται μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, ακόμη και σε βάρος των φιλόδοξων στόχων της για το κλίμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καίει ορυκτά καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Είναι επίσης έτοιμη να γίνει μία από τις χώρες που θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα την επόμενη χρονιά.

Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2038, αλλά ο κυβερνών συνασπισμός πιέζει για να μπει ο στόχος στο 2030. Για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση, η χώρα επανέφερε προσωρινά ορισμένες μονάδες άνθρακα που ήταν εκτός σύνδεσης. Στις περισσότερες χώρες, μια περιορισμένη ποσότητα ισχύος από άνθρακα επιστρέφει σε λειτουργία. «Μόνο στη Γερμανία, με 10 γιγαβάτ, η αντιστροφή είναι σε σημαντική κλίμακα», ανέφερε σε έκθεσή της η IEA.

Η Γερμανία παράγει πλέον πάνω από το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με την Destatis, την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Το τρίτο τρίμηνο, η ηλεκτρική ενέργεια από την παραγωγή άνθρακα ήταν 13,3% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός.

«Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ιδανικά μέχρι το 2030 δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. «Με φόντο την κατάσταση της κρίσης, το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε προφανώς να καταναλώσουμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια το 2022, ειδικά φυσικό αέριο».

Οι παρεμβάσεις της Γερμανίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησαν σε αύξηση των εκπομπών ρύπων έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και η χώρα έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v