SZ: «Δεν λειτουργεί πλέον η διάκριση των εξουσιών στην Τουρκία»

«Ενας νεοδιορισμένος δικαστής καταδίκασε τον πιθανότατα πολλά υποσχόμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης σε πάνω από δυόμισι χρόνια φυλάκιση για γελοίες κατηγορίες και του επέβαλε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων». Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας για την υπόθεση Ιμάμογλου.

SZ: «Δεν λειτουργεί πλέον η διάκριση των εξουσιών στην Τουρκία»

Στη διάκριση των εξουσιών στην Τουρκία αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Η εφημερίδα γράφει «Η διάκριση των εξουσιών δεν λειτουργεί πλέον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση κατά του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτό). Σε λίγους μήνες πλησιάζουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και οι πιθανότητες επανεκλογής του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μειώνονται.

Τώρα όμως, ένας νεοδιορισμένος δικαστής καταδίκασε τον πιθανότατα πολλά υποσχόμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης σε πάνω από δυόμισι χρόνια φυλάκιση για γελοίες κατηγορίες και του επέβαλε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Αυτή είναι η σημερινή Τουρκία. Ναι, θα ασκηθεί έφεση. Αλλά σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η απόφαση θα ανατραπεί.

Λέγεται ότι βρέθηκαν 1.668 άτομα ανάμεσα στους υπαλλήλους του δήμου της Κωνσταντινούπολης που διάκεινται φιλικά προς τους τρομοκράτες. Ο κατάλογος των οργανώσεων εκτείνεται από το κουρδικό PKK και μαρξιστικές ομάδες μέχρι τους ισλαμιστές του Γκιουλέν. Η κεντρική κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει τις λίστες προσωπικού πριν από ένα χρόνο: Τώρα πριν τις εκλογές κατάφεραν να κατηγορήσουν τον Δήμαρχο Ιμάμογλου και να τον απομακρύνουν από το αξίωμά του.

Η Κωνσταντινούπολη, με τους τουλάχιστον 16 εκατομμύρια κατοίκους και τον τεράστιο προϋπολογισμό της, είναι καθοριστική για τις εκλογές και τα καθήκοντα του Δημάρχου θα μπορούσε να τα αναλάβει, με διάταγμα της Άγκυρας, ένας δήμαρχος πιστός στον Ερντογάν».

Πηγή: Deutsche Welle

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v