Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γκουρού της Wall Street που... έκαψαν τα χέρια τους το 2022

Προβεβλημένοι στρατηγικοί αναλυτές έπεσαν πάνω από 1.000 μονάδες έξω στην πρόβλεψη που έδωσαν για τον S&P στις αρχές της χρονιάς. Μεγάλες απώλειες και από τα ομόλογα.

Οι γκουρού της Wall Street που... έκαψαν τα χέρια τους το 2022

Ο Marko Kolanovic και ο John Stoltzfus, δύο από τους πιο γνωστούς «ταύρους» μετοχών σε όλη τη Wall Street, ήταν πεπεισμένοι για ένα πράγμα στην αρχή του 2022: Η Federal Reserve θα πήγαινε αργά, πολύ αργά, με το σχέδιό της να αυξήσει τα επιτόκια. Τότε ο πληθωρισμός είχε ήδη εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι αυξήσεις των επιτοκίων, είπαν, θα είναι τόσο μικρές που οι χρηματοπιστωτικές αγορές μετά βίας θα τις αισθανθούν.

Και έτσι ο Kolanovic, ο συν-επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της JPMorgan Chase, προέβλεψε ένα ευρύ ράλι. Αυτός και η ομάδα του έβαλαν τον πήχη για τον δείκτη S&P 500 στις 5.050 μέχρι το τέλος του 2022. Ο Stoltzfus, ο επικεφαλής στρατηγικός για τις επενδύσεις στην Oppenheimer, ήταν ακόμη πιο τολμηρός: 5.330.

Επεσαν έξω κατά πάνω από 1.000 πόντους.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι «καλύτεροι» στις αγορές μετοχών και ομολόγων δεν κατάλαβαν πώς το ξέσπασμα του πληθωρισμού θα ανέτρεπε τον επενδυτικό κόσμο το 2022, επισημαίνει το Bloomberg. Δεν κατάφεραν να προβλέψουν πώς θα αντιδρούσε η Fed — οι αυξήσεις των επιτοκίων ήρθαν με ταχύ, όχι μετρημένο, ρυθμό — και απέτυχαν να καταλάβουν πώς αυτό, με τη σειρά του, θα πυροδοτούσε τη χειρότερη ταυτόχρονη βουτιά σε μετοχές και ομόλογα τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970.

Υπάρχουν 865 ενεργά υπό διαχείριση μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που εδρεύουν στις ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Κατά μέσο όρο, έχασαν 19% το 2022. Τα hedge funds που αγαπούν τις μετοχές δέχτηκαν επίσης χτύπημα. Από την πλευρά των ομολόγων - σε ένα σύνολο 200 αμοιβαίων κεφαλαίων παρόμοιου μεγέθους - η μέση πτώση ήταν 12%. Η πλειονότητά τους τα πήγε χειρότερα από τους δείκτες που χρησιμοποιούν ως σημεία αναφοράς για τη μέτρηση της απόδοσής τους.

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών ήταν το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο της Western Asset Management — το Core Plus Bond Fund. Ο Ken Leech, ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, ήταν, όπως και ο Kolanovic και ο Stoltzfus, πεπεισμένος ότι η Fed δεν βιαζόταν. Στα τέλη του 2021, προέβλεψε ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν καθόλου αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Το fund, με ισχύ 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασε 18%.

Υποαπέδωσε έναντι του 99% των συγκρίσιμων αμοιβαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v