Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατά των περιορισμών σε Κινέζους ταξιδιώτες το ECDC

Τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη μπορούν να αντιμετωπίσουν το τρέχον φορτίο λοιμώξεων, λέει το ECDC. Γερμανία και Γαλλία απέρριψαν ιταλικό αίτημα για περιορισμούς στις αφίξεις από Κίνα.

Κατά των περιορισμών σε Κινέζους ταξιδιώτες το ECDC

Οι Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αδικαιολόγητους τους ελέγχους και τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες ζητούν σκληρότερα μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι του Covid-19 και τα συστήματα υγείας στην ήπειρο μπορούν να αντιμετωπίσουν το τρέχον φορτίο λοιμώξεων, δήλωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

H δήλωση του ECDC έγινε στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων χωρών από τις ΗΠΑ και την Ιταλία έως την Ιαπωνία να εισαγάγουν τεστ Covid για όλους τους ταξιδιώτες που καφτάνουν από την Κίνα.

Η πρόσφατη κίνηση του Πεκίνου να καταργήσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχει πυροδοτήσει αύξηση των μολύνσεων στην Κίνα και προκαλεί ανησυχίες για εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Η Ιταλία αποφάσισε να πραγματοποιεί υποχρεωτικούς ελέγχους στις αφίξεις από την Κίνα μετά την ανακάλυψή ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες σε δύο πρόσφατες πτήσεις από τη χώρα ήταν θετικοί στον Covid. 

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφύγει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας.

Υποβάθμισε τους κινδύνους, σημειώνοντας ότι η Όμικρον είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και «δεν έχει αυξηθεί σημαντικά». «Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Το ECDC ανέφερε από την πλευρά του ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι ήδη παρόντα στην Ευρώπη και η πιθανότητα εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλή.

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση εκπροσώπων των κρατών μελών της Ε.Ε. που πραγματοποίηθηκε την Πέμπτη, η Γερμανία και η Γαλλιά δεν συντάχθηκαν με τις εκκλήσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι να επιβληθούν συνολικά ευρωπαϊκά μέτρα για υποχρεωτικό έλεγχο των Κινέζων ταξιδιωτών. 

Εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων κρατών υποστήριξαν ότι η κατάσταση δεν απαιτεί κάποια αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v