Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν $1,4 τρισ. το 2022

Δύσκολο... το 2022 για πολλούς δισεκατομμυριούχους. Κόστισε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και οι αναταράξεις στις αγορές. Μεγάλοι χαμένοι οι ιδιοκτήτες τεχνολογικών εταιρειών και οι κροίσοι του Bitcoin.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν $1,4 τρισ. το 2022

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, το 2022 ήταν μια χρονιά που θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάθηκαν, αν και το ποσό ήταν συγκλονιστικό - σχεδόν 1,4 τρισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από τις περιουσίες των πλουσιότερων 500 ανθρώπων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών, όπως αποδεικνύεται, προκλήθηκε από «αυτοτραυματισμό»: Η απάτη από το κάποτε παιδί θαύμα των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο καταστροφικός πόλεμος που διεξήγαγε η Ρωσία στην Ουκρανία που επέφερε εξοντωτικές κυρώσεις στους Ρώσους κροίσους και, φυσικά, οι ατάκες του Έλον Μασκ, του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, η περιουσία του οποίου είναι 138 δισ. δολάρια λιγότερη από ό,τι ήταν την 1η Ιανουαρίου.

Σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, η χρονιά ήταν ιδιαίτερα άσχημη για μια ομάδα δισεκατομμυριούχων των οποίων η περιουσία διογκώθηκε σε απίστευτα ύψη στην εποχή εύκολου χρήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος, τόσο πιο δραματική η πτώση: οι Μασκ, Μπέζος (φωτ), Τσάνγκπενγκ Ζαο και Ζούκερμπεργκ είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται κατά 392 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η χρονιά δεν επιφύλασε μόνο δυσάρεστα για την τάξη των δισεκατομμυριούχων.

Ο Ινδός Γκουαντάμ Αντάνι ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ στον δείκτη πλούτου του Bloomberg, ενώ μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, όπως οι Kοχ και οι Μαρς, αύξησαν επίσης στην περιουσία τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v