Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά σχέδια Τόνι Μπλερ για «διάσπαση» του ΟΠΕΚ

Την προώθηση μιας «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράκ και την αποχώρηση της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας από τον ΟΠΕΚ είχε εξετάσει η κυβέρνηση των Εργατικών, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Τα μυστικά σχέδια Τόνι Μπλερ για «διάσπαση» του ΟΠΕΚ

Η κυβέρνηση των Εργατικών του Τόνι Μπλερ διερεύνησε σχέδιο να «σπάσει» το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα, δείχνουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Στα τέλη του 2002, ο Τζέρεμι Χέιγουντ, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Μπλερ, συζήτησε το ενδεχόμενο μιας «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράκ με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αποκαλύπτουν τα έγγραφα.

Σε επίσημο σημείωμα, αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις πρότειναν επίσης να ενθαρρυνθούν η Βενεζουέλα ή η Νιγηρία να αποχωρήσουν από τον όμιλο των χωρών εξαγωγής πετρελαίου ως μια επιλογή για τη μείωση της τιμής του αργού σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχε θέσει ο ΟΠΕΚ. 

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση των Εργατικών ανησυχούσε για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης μετά το κραχ του dot.com και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούσε επίσης για ένα πιθανό σοκ από την πλευρά της προσφοράς που θα μπορούσε να προκύψει από μια εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αποσκοπεί στη ρύθμιση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου εξισορροπώντας την προσφορά των χωρών μελών του. Το καρτέλ είχε 10 μέλη με δικαίωμα ψήφου το 2002. Η Ρωσία δεν είναι μέλος, αν και έχει λάβει μέρος σε εθελοντικές μειώσεις των τιμών του πετρελαίου ως μέρος ενός ευρύτερου ομίλου, του ΟΠΕΚ+, από το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v