Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χασούρα $25 τρισ. στις διεθνείς αγορές μετοχών το 2022

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που διαπραγματεύονται σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησε κατά 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μεγαλύτερη πτώση από το 2008 για τον δείκτη MSCI All-World. Ανοδος ρεκόρ στις αποδόσεις των treasuries.

Χασούρα $25 τρισ. στις διεθνείς αγορές μετοχών το 2022

Οι διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων πρόκειται να καταγράψουν απώλειες άνω των 30 τρισ. δολαρίων το 2022, καθώς ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αναταράξεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο δείκτης MSCI All-World για τις μετοχές ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του φέτος, η μεγαλύτερη πτώση από το 2008, με τα χρηματιστήρια από τη Wall Street έως τη Σαγκάη και τη Φρανκφούρτη να σημειώνουν σημαντικές πτώσεις.

Οι αγορές ομολόγων υπέστησαν επίσης ισχυρό sell-off: η απόδοση τoυ 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, εκτοξεύτηκε στο 3,9% από περίπου 1,5% στο τέλος του περασμένου έτους — η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη δεκαετία του 1960.

«Είχαμε αυτή την κατάσταση για χρόνια όπου οι μετοχές και τα ομόλογα ήταν και τα δύο ακριβά επειδή ήταν το ίδιο παιχνίδι, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων» δήλωσε στους Financial Times ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management. «Το μάθημα αυτής της χρονιάς είναι ότι κάποια στιγμή υπάρχει μια μέρα απολογισμού και όταν έρθει θα είναι βάναυση» πρόσθεσε.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που διαπραγματεύονται σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησε κατά 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο δείκτης της παρόχου δεδομένων Multiverse , που παρακολουθεί το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος, έχει μειωθεί σχεδόν 16% ή 9,6 τρισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με στους προσωρινούς υπολογισμούς στο κλείσιμο της αγοράς της Πέμπτης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v