Ο Σι καλεί σε ενότητα: Covid και οικονομία στην Κίνα του 2023

«Η χώρα εισέρχεται σε νέα φάση», δηλώνει ο Κινέζος πρόεδρος. Άρση των περιορισμών, ο «αγώνας των εργαζομένων» και εκτιμήσεις για σκαμπανεβάσματα της οικονομίας.

Ο Σι καλεί σε ενότητα: Covid και οικονομία στην Κίνα του 2023

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για την Covid-19 αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ, υποστηρίζοντας πως η χώρα εισέρχεται σε «νέα φάση» στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την πανδημία.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που προβλήθηκε τηλεοπτικά, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της Covid-19 και ότι η πολιτική της «αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο» όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.

«Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη», είπε ο Σι.

Η αλλαγή πολιτικής οδήγησε σε κύμα νέων μολύνσεων στη χώρα, σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ προκάλεσε και διεθνή ανησυχία. Η Βρετανία και η Γαλλία έγιναν οι πρώτες χώρες που επέβαλαν περιορισμούς σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις για την πολιτική που εισήγαγε ο Σι -η ισχυρότερη ένδειξη λαϊκής απείθειας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην προεδρία, που συνέπεσε με τα δυσοίωνα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, αξίας 17 τρισ. δολαρίων, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ανάπτυξη 4,4% το 2022 - Οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας ξεπέρασε τα 120 τρισεκατομμύρια γουάν (17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε τουλάχιστον κατά 4,4% το 2022.

Το ΑΕΠ ήταν στα 114,9 τρισ. γουάν το 2021, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

«Η κινεζική οικονομία παρέμεινε η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και γνώρισε ικανοποιητική ανάπτυξη», είπε ο Σι.

Η επέκταση της Κίνας φέτος έχει πληγεί από συνεχείς αναζωπυρώσεις της Covid, μια επίμονη ύφεση της αγοράς ακινήτων και την υποτονική διεθνή ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3% το 2022. Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο έφτασε σε επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2020, μεταδίδει το Bloomberg.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μετά από ένα μουδιασμένο 1ο τρίμηνο, πιθανώς θα ακολουθήσει ταχύτερη και ισχυρότερη ανάκαμψη και εντέλει η ανάπτυξη για το έτος θα ανέλθει στο 4,8%.

«Η κινεζική οικονομία απολαμβάνει μεγάλη ανθεκτικότητα, τεράστιες δυνατότητες και μεγάλη ζωτικότητα», είπε ο Σι. «Τα θεμελιώδη στοιχεία που συντηρούν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της παρέμειναν ισχυρά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v