Ετοιμάζεται συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας

Συνεχίζονται οι επαφές των τριών χωρών που εγκαινιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

Ετοιμάζεται συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Το ραντεβού κλείστηκε αφότου την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ των τριών από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε αργά το Σάββατο ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα και τον τόπο διεξαγωγής της επόμενης συνάντησης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Σύρος ομόλογός του Αλί Μαχμούντ Αμπάς είχαν συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη με οικοδεσπότη τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και της Συρίας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο και τη συνεργασία εναντίον «όλων των τρομοκρατικών ομάδων», υποστήριξε η Τουρκία, σε μια αναφορά στους Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωση ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση των «εξτρεμιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος».

Η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή σε άλλη χώρα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το Anadolu. Οι πλευρές πρέπει να διερευνήσουν εάν θα υπάρξει μια συνάντηση υψηλότερου επιπέδου στο μέλλον, είπε.

Η Τουρκία έδειξε πρόσφατα ότι ετοιμαζόταν να προσπεράσει τις διαφορές με τη γειτονική Συρία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται την εμφάνιση ενός εκκολαπτόμενου κουρδικού κράτους που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Απογοητευμένος από την άρνηση της Ουάσιγκτον να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επιλύσει το ζήτημα μέσω άλλων εμπλεκόμενων στη σύγκρουση.

Για μήνες, ο Ερντογάν έχει απειλήσει να εξαπολύσει μια νέα στρατιωτική επίθεση για να επεκτείνει μια τουρκική ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας και να απωθήσει τις κουρδικές ομάδες YPG και PYD μακριά από τα κοινά τους σύνορα. Αυτά τα σχέδια προκάλεσαν επικρίσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες είπαν ότι μια μονομερής τουρκική ενέργεια θα υπονόμευε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιούνται από κοινού με ομάδες που περιλαμβάνουν το YPG.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK που πολεμά στο εσωτερικό της χώρας. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όπως και η Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v