Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας ο Λούλα

Εορταστικό κλίμα για τους υποστηρικτές του κεντροαριστερού ηγέτη, ενώ ο απερχόμενος Μπολσονάρου «απήλθε» ήδη από τη χώρα, χωρίς να παραδώσει την εξουσία. Συνελήφθη άνδρας με εκρηκτικά λίγο πριν την ορκωμοσία.

Ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας ο Λούλα

Ο Λούλα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου πρόεδρος της Βραζιλίας. Στα 77 του χρόνια, επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δύο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επάνοδο της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια άνδρα με εκρηκτικό μηχανισμό και μαχαίρι στην κατοχή του, ο οποίος προσπαθούσε να εισέλθει στον χώρο τέλεσης της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε στο Reuters ο Άλαν Κάμπος, από τη στρατιωτική αστυνομία της Μπραζίλια.

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του, σε πνεύμα γιορτής και απόντος του προκατόχου του -ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του-, καθώς και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της απειλής που εγείρουν οι πιο ανυποχώρητοι οπαδοί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

Στις περίπου πενήντα ξένες αντιπροσωπείες συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής, ο βασιλιάς της Ισπανίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Στη Βραζιλία βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε και με τον Λούλα.

Το παρών στη Μπραζίλια έδωσε και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που επισήμανε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας βασικός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος. «Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v