Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταϊβάν: Τείνει χείρα «υγειονομικής» φιλίας στην Κίνα

Η νησιωτική χώρα θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στην Κίνα, που περνά δύσκολα λόγω πανδημίας, «στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών και τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη», σύμφωνα με την πρόεδρο Τσάι.

Ταϊβάν: Τείνει χείρα «υγειονομικής» φιλίας στην Κίνα

Η πρόεδρος της Ταϊβάν έτεινε κλάδο ελαίας προς το Πεκίνο στις ευχές της για το νέο έτος σήμερα, προσφέροντας στην Κίνα βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της Covid-19.

Η Ταϊβάν, με 24 εκατομμύρια κατοίκους, ζει υπό τη συνεχή απειλή μιας εισβολής από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος του κινεζικού εδάφους και επιθυμεί να το επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα, ακόμη και διά της βίας.

Στο διάγγελμά της για το νέο έτος, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν δήλωσε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι «έτοιμοι να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια (στο Πεκίνο) στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών», «τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη».

Η Τσάι πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η προσφορά της Ταϊβάν θα μπορούσε «να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την πανδημία και να περάσουν ένα νέο έτος υγιείς».

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου τη δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής Covid», τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στην Ουχάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας». Όμως, σε άλλη του ομιλία την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο «αντιμετώπισε αποφασιστικά τις απόπειρες αυτονομιστών που είχαν στόχο να πετύχουν την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας επιδεινώθηκαν το 2022, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στο αυτόνομο νησί.

Στην ομιλία της για το νέο έτος, η Τσάι εκτίμησε ότι «ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων. Μόνο ο διάλογος, η συνεργασία και ο κοινός στόχος της προώθησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μπορούν να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αισθανθούν ασφαλείς και ευτυχισμένοι», υπογράμμισε.

Η κοινή αποστολή της Ταϊβάν και της Κίνας για το 2023 θα είναι «να αποκαταστήσουν τις υγιείς και βιώσιμες ανταλλαγές μετά την πανδημία μεταξύ των λαών στις δύο πλευρές» των στενών της Ταϊβάν, σημείωσε η πρόεδρος.

«Επίσης έχουμε κοινή αποστολή να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v