Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Ψάχνει ενιαία απάντηση στην έξαρση Covid στην Κίνα

Συνομιλίες την Τετάρτη με ζητούμενο τη συντονισμένη απάντηση και... υποδοχή ταξιδιωτών. Στο επίκεντρο οι έλεγχοι στα αεροδρόμια. Προς το παρόν παραμένει μοιρασμένη η Ένωση.

ΕΕ: Ψάχνει ενιαία απάντηση στην έξαρση Covid στην Κίνα

Αξιωματούχοι επί υγειονομικών θεμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν συνομιλίες την Τετάρτη, ούτως ώστε να εξετάσουν συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των μολύνσεων Covid-19 στην Κίνα, δήλωσε τη Δευτέρα η σουηδική προεδρία της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε αντίστοιχη συνάντηση της 29ης Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ πάνω από 100 εκπροσώπων από τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς υγείας της ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ιταλία προέτρεψε την υπόλοιπη Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να υποβάλει σε τεστ Covid-19 τους ταξιδιώτες από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο αίρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο άλλα μέλη των 27 δεν βλέπουν την ανάγκη για κάτι τέτοιο, παρά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς εν μέσω κύματος νέων μολύνσεων.

«Έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αντιμετώπισης Κρίσεων την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, για ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα και συζήτηση πιθανών μέτρων που πρέπει να ληφθούν με συντονισμένο τρόπο από την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας. 

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απηύθυνε επιστολή προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εξετάζονται λύματα από βασικά αεροδρόμια, με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα νέα παραλλαγή του ιού και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Η Κυριακίδου είπε ότι η Ένωση θα πρέπει να είναι «σε εγρήγορση», καθώς τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα είναι σπάνια.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προς το παρόν δεν συνιστά μέτρα σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Όπως ανέφερε, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονταν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι πολίτες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και η πιθανότητα εισαγόμενων λοιμώξεων ήταν χαμηλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v