Με το «αριστερό» η Βραζιλία στις αγορές

Βουτιά στις δυνατές μετοχές του Σάο Πάολο και ανησυχίες ότι η αποχαλίνωση των δαπανών θα διαβρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Προσπάθεια της κυβέρνησης Λούλα να καλμάρει τους επενδυτές, αλλά και να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική.

Με το «αριστερό» η Βραζιλία στις αγορές

Υποχώρησαν τα περιουσιακά στοιχεία της Βραζιλίας στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης για το 2023 και την επομένη της ορκωμοσίας του Λούλα ντα Σίλβα, καθώς οι αγορές επεξεργάζονται τα σχέδια του νέου προέδρου να αξιοποιήσει κρατικές εταιρείες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Petrobras κατρακύλησε έως και 6,9% στο Σάο Πάολο, παρασέρνοντας τον δείκτη Ibovespa σε πτώση 3,1% στις 11:47 π.μ. τοπική ώρα. Η Banco do Brasil υποχώρησε έως και 4,8%

Στην ορκωμοσία του την Κυριακή, ο Λούλα ενίσχυσε τη δέσμευσή του για καταπολέμηση της ανισότητας και της πείνας, χαρακτήρισε «ηλίθιους» τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες και είπε ότι οι δημόσιες τράπεζες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού κολοσσού Petroleo Brasileiro, θα έχουν «καίριο ρόλο» στον νέο οικονομικό κύκλο.

Τις πρώτες ώρες της προεδρίας του, ο Λούλα υπέγραψε ένα προσωρινό μέτρο εγγυώμενος 600 ρεάλ (112,17 δολ.) τον μήνα για το πρόγραμμα οικογενειακής βοήθειας, αφαίρεσε εταιρείες όπως η Petrobras από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, ακύρωσε διάταγμα που μείωνε τις εισφορές για μεγάλες εταιρείες και επέκτεινε την έκπτωση φόρου στα καύσιμα.

Αν και ο Λούλα επέκρινε εδώ και μήνες τον τρέχοντα δημοσιονομικό κανόνα, τώρα πυροδοτήθηκαν εκ νέου οι ανησυχίες των traders ότι η αριστερή κυβέρνηση θα διαβρώσει την πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην επέκταση της επιδοτούμενης πίστωσης και στην αναστροφή της εργασιακής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο μέτρα θα μπορούσαν να «μειώσουν» τη δύναμη της νομισματικής πολιτικής.

Έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα έδειξε ήδη έναν νέο γύρο ανοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια άλλων μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου εντείνουν τις ανησυχίες. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ ενίσχυσε τη δέσμευσή του να παρουσιάσει ένα νέο δημοσιονομικό σχέδιο στο Κογκρέσο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο Jean Paul Prates, που επιλέχθηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Petrobras, δήλωσε στην εφημερίδα O Globo ότι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας θα αλλάξει.

«Δεν υπήρχε τίποτα λογικό σε αυτά που είπαν ο Λούλα, ο Πράτες ή ο Χαντάντ», σύμφωνα με τον Μαρσέλο Ορνέλα, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Kinitro Capital. «Όλα τα σήματα είναι άσχημα».

Ωστόσο, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών σχετικά με την επιστροφή του Λούλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε: «Δεν είμαστε εδώ για περιπέτειες».

Ο πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο ανέλαβε καθήκοντα με την πρόκληση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο μετά την έγκριση του Κογκρέσου ως προς την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός, εξάλλου, ο Χαντάντ είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί την «παράλογη» πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμα 220 δισ. ρεάλ (41,19 δισ. δολ.) στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, υπονοώντας ότι θα επιδιωχθεί η μείωσή του.

Δεσμεύτηκε επίσης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, δεν έκανε λόγιο για την απόφαση του Λούλα να επεκτείνει τη δαπανηρή φοροαπαλλαγή στα καύσιμα, κάτι που του χρεώνεται ως μεγάλο πολιτική υποχώρηση, όπως γράφει το Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v