Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμος κρίκος η Ιταλία σε πιθανή κρίση χρέους

Δημοσκόπηση των Financial Τimes μεταξύ οικονομολόγων δείχνει ότι η Ρώμη βρίσκεται στη χειρότερη θέση, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Αδύναμος κρίκος η Ιταλία σε πιθανή κρίση χρέους

Η Ιταλία είναι η χώρα της ευρωζώνης που είναι πιο ευάλωτη σε μια κρίση χρέους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και θα αγοράζει λιγότερα ομόλογα τους επόμενους μήνες, λένε οικονομολόγοι.

Εννέα στους 10 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση των Financial Τimes αναγνώρισαν την Ιταλία ως τη χώρα της ευρωζώνης «που κινδυνεύει περισσότερο από ένα ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων της».

Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο υπό την πρωθυπουργό Giorgia Meloni, επιχειρεί να ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας. Προέβλεπε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από 5,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% το 2023 και 3% το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με λίγο πάνω από το 145 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιταλική τράπεζα UniCredit, είπε ότι οι «υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους» και η «δυνητικά δύσκολη» πολιτική κατάσταση της χώρας την καθιστούν πιο ευάλωτη σε ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων.

Το κόστος δανεισμού της Ρώμης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το επίπεδο του προηγούμενου έτους και είναι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση «έδωσε στους επενδυτές λίγους λόγους να ανησυχούν προς το παρόν», δήλωσε η Βερόνικα Ροχάροβα, επικεφαλής των οικονομικών της ζώνης του ευρώ στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse. «Αλλά οι ανησυχίες θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα επιτόκια αυξάνονται περαιτέρω και η έκδοση [χρέους] αυξάνεται ξανά», πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v