Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 9 μηνών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες- αυξήθηκε 64,3% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 84,4% τον Νοέμβριο.

Χαμηλό 9 μηνών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, σε μία ένδειξη άμβλυνσης των πιέσεων καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας υποχωρούν.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες- αυξήθηκε 64,3% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας από την άνοδο κατά 84,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Turkstat, που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη.

Η χαλάρωση των τιμών των εμπορευμάτων, η πρόσφατη σταθερότητα της λίρας και η στατιστική επίδραση της υψηλής βάσης τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους προκάλεσαν τη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού, αν και παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σε υψηλό 25ετίας, στο 85,5% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν πτωτική τάση τους επόμενους μήνες, αλλά οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση της λίρας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,2% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αύξηση κατά 2,9% τον Νοέμβριο. Οι τιμές στην κατηγορία των μεταφορών μειώθηκαν 4,1% σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v