Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην ΕΕ για το κύμα κορωνοϊού στην Κίνα, αποφασίζει μέτρα

Τα κράτη-μέλη προκρίνουν τη μετάθεση της ευθύνης στο Πεκίνο, ώστε να γίνονται στο δικό της έδαφος τα τεστ στους ταξιδιώτες, προτού αναχωρήσουν προς την ΕΕ.

Συναγερμός στην ΕΕ για το κύμα κορωνοϊού στην Κίνα, αποφασίζει μέτρα

Τις τελικές κατευθύνσεις αναφορικά με τα ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, που προβληματίζει παγκοσμίως, αποφασίζει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι πως τα κράτη-μέλη προκρίνουν τη μετάθεση της ευθύνης στην Κίνα, ώστε να γίνονται στο δικό της έδαφος τα τεστ στους ταξιδιώτες, προτού αναχωρήσουν προς την ΕΕ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ διαφάνηκε σύγκλιση των χωρών- μελών προς αυτή την κατεύθυνση, με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Συνολικά το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προς τον Μηχανισμό περιλαμβάνει:

  • μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),
  • παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κίνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,
  • γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,
  • αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και στους εμβολιασμούς,
  • και συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Τονίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι στοχευμένη.

Η έξαρση του κορωνοϊού στην κινεζική επικράτεια αποδίδεται στην εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό από την κινεζική κυβέρνηση, απόφαση που προκάλεσε ανακούφιση στον πληθυσμό για την επιστροφή στην καθημερινότητα, στην αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων αλλά και ραγδαία εξάπλωση των νέων στελεχών. Γιατρός στη Σαγκάη δηλώνει ότι στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει νοσήσει μέσα σε ένα μήνα το 70% του πληθυσμού, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρ' όλα αυτά η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις τρεις θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Κι ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα στα νοσοκομεία, το Πεκίνο επιμένει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι αύξηση κρουσμάτων είχαν κι άλλες χώρες όταν άνοιξαν τις οικονομίες τους. Δηλώνει εμπιστοσύνη στα δικά του εμβόλια και προειδοποιεί με αντίμετρα τις χώρες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v