Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είναι η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 που «σαρώνει» στις ΗΠΑ

Τι είναι αυτό που την κάνει πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού και σε ποιες ομάδες πληθυσμού προκαλεί αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία. Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια.

Τι είναι η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 που «σαρώνει» στις ΗΠΑ

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του ιατρού - ερευνητή Γιώργου Παυλάκη, σχετικά με ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, που είναι κατά 20% πιο μεταδοτικό από τα κυκλοφορούντα.

Πρόκειται για την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, η οποία αφορά πλέον πάνω από το 40% των νέων μολύνσεων στη χώρα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ενδεικτικό του ρυθμού διασποράς είναι πως διπλασίαζε την παρουσία της κάθε εβδομάδα, φτάνοντας από 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, στο 41% στο τέλος του ίδιου μήνα. Η αύξηση ξεπερνά τις αντίστοιχες που είχαν καταγραφεί από τα «ξαδέλφια» της BQ.1 και BQ.1.1. Εκτιμάται πως το 75% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ οφείλεται στο συγκεκριμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, η αύξηση της διασποράς του συνδυάζεται με αυξημένες νοσηλείες. Ο ρυθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι ο χειρότερος από την κορύφωση της πανδημίας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τις εισαγωγές που είχαν γίνει τον προηγούμενο χειμώνα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, κάποιες περιοχές είχαν εμφανίσει ορισμένα από τα χειρότερα στατιστικά νοσηλευτικής κίνησης, με τους ειδικούς του CDC να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες ατόμων άνω των 70 ετών.

Το στέλεχος XBB.1.5 είναι ένα παρακλάδι της παραλλαγής XBB και αποτελεί ένα ανασυνδυασμένο μείγμα δύο προηγούμενων στελεχών Όμικρον του κορωνοϊού.

Η παραλλαγή XBB.1.5 έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη, που ονομάζεται S486P. Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μετάλλαξη αυτή προσφέρει μια «εξαιρετικά ενισχυμένη» ικανότητα δέσμευσης στα κύτταρα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάπλωσή της.

Εμβόλια και θεραπείες

Πριν εξελιχθεί σε XBB.1.5, το στέλεχος XBB είχε ήδη θεωρηθεί ως εκ των παραλλαγών του κορωνοϊού με τη μεγαλύτερη ανοσοδιαφυγή σε σχέση με προηγούμενα κύρια στελέχη Όμικρον. Επιστήμονες στην Ιαπωνία ανέφεραν πρόσφατα ότι το XBB φαινόταν να είναι «η πιο βαθιά ανθεκτική παραλλαγή» σε αντισώματα από πρωτογενείς λοιμώξεις οποιασδήποτε γενεάς που είχαν μελετήσει.

Όπως το BQ.1, το XBB είναι ανθεκτικό σε έναν αριθμό μονοκλωνικών αντισωμάτων, στα οποία είχαν βασιστεί οι γιατροί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, πριν αυτές παραγκωνιστούν από νέες παραλλαγές.

Πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που χορηγούνται ως αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν καλύτερη εξουδετερωτική δράση κατά των στελεχών του ιού, μεταξύ των οποίων και το ΧΒΒ, σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει μόνο την αρχική δόση του εμβολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v