Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η πλειονότητα των αξιωματούχων έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στην ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας κατά τη μετατόπιση των επιτοκίων σε πιο περιοριστικό επίπεδο. Κανείς δεν περιμένει περικοπή επιτοκίων εντός του 2023. Τα ρίσκα της πρόωρης χαλάρωσης και της ύφεσης.

«Σήμα» Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Το σύνολο των αξιωματούχων της Fed που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά με πιο σταδιακό τρόπο. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής παραμένουν προσηλωμένοι στον έλεγχο του πληθωρισμού και ότι ανησυχούν ότι η αγορά μπορεί να καταλήξει στη λανθασμένη εντύπωση ότι η αποδυναμώνεται η αποφασιστικτότητα τους στη μάχη κατά των υψηλών τιμών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν επίσης ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα χρειάζεται τώρα να ισορροπήσει τη μάχη κατά της ανόδου των τιμών με τα ρίσκα μιας υπερβολικής επιβράδυνσης της οικονομίας και του ενδεχόμενου να επιβαρύνει περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση γενικότερα παρατήρησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι τα εισερχόμενα στοιχεία να δημιουργούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική τροχιά προς το 2%, το οποίο αναμένεται να χρειαστεί κάποιο χρόνο» σημειώνεται στα πρακτικά. «Δεδομένου του επίμονου και απαράδεκτα υψηλού επίπεδου του πληθωρισμού, αρκετοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η ιστορική εμπορεία προειδοποιεί ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» επισημαίνεται.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, η πλειονότητα των αξιωματούχων έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας κατά τη μετατόπιση των επιτοκίων σε πιο περιοριστικό επίπεδο, κάτι που υποδηλώνει ότι οι μπορεί να είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στις 31 Ιανουαρίου αλλά παραμένουν επίσης ανοιχτοί σε ένα πιο υψηλό τελικό επίτοκιο. 

Κανένας αξιωματούχος δεν αναμένει περικοπή επιτοκίων εντός του 2023, σύμφωνα με τα πρακτικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v