Πόσο μειώνει τη νοσηλεία σε άτομα άνω των 65 ετών το αναμνηστικό της Pfizer

Τι διαπίστωσε ισραηλινή μελέτη για το προσαρμοσμένο στην Ομικρον ενισχυτικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Πόσο μειώνει τη νοσηλεία σε άτομα άνω των 65 ετών το αναμνηστικό της Pfizer

Το προσαρμοσμένο στην Ομικρον δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο κατά της Covid-19  που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech μείωσε απότομα τις νοσηλείες σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί ερευνητές, σε μερικές από τις πρώτες ενδείξεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη ερευνητών από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης Clalit, το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev και το Sapir College, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Διαπιστώθηκε μείωση κατά 81% των νοσηλειών μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν κάνει την αναμνηστική δόση, έναντι εκείνων που είχαν λάβει προηγουμένως τουλάχιστον δύο εμβολιασμούς κατά της Covid, αλλά όχι το προσαρμοσμένο στην Ομικρον εμβόλιο.

Η μελέτη διεξήχθη από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και εξέτασε 622.701 άτομα ηλικίας 65 ετών. Μεταξύ αυτών, το είχαν κάνει οι 85.314 ή το 14%.

Αν και η πτώση της θνησιμότητας κατά 86% ήταν στατιστικά οριακή λόγω των σχετικά χαμηλών ποσοστών θνησιμότητας στη χώρα, ήταν ωστόσο σημαντική, είπαν οι ερευνητές.

«Οι συμμετέχοντες που έκαναν το εμβόλιο είχαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας λόγω Covid-19 σε σχέση με όσους δεν το είχαν κάνει, έως και 70 ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Ενώ το δισθενές εμβόλιο στοχεύει το αρχικό στέλεχος και την υποπαραλλαγή του BA.4/BA.5 της Ομικρον, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά μια άλλη υποπαραλλαγή της Ομικρον, την XBB.1.5, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v