Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TurkStat: Έβγαλε πιο χαμηλό ΑΕΠ και πήρε πόδι

Ο υπεύθυνος... εκπαραθυρώθηκε διότι τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο του 2022 δεν έδειξαν τα νούμερα που θα ήθελε η ηγεσία της χώρας. Συνηθισμένη η τουρκική στατιστική υπηρεσία σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που γίνονται πιο «θεαματικές» ενόψει εκλογών και εν μέσω οικονομικής καχεξίας.

TurkStat: Έβγαλε πιο χαμηλό ΑΕΠ και πήρε πόδι

Τον υπεύθυνο μέτρησης του ΑΕΠ της χώρας απομάκρυνε η τουρκική κρατική στατιστική υπηρεσία, μετά την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων που ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που μεταξύ άλλων εκφράζουν ανησυχίες για την ανεξαρτησία του φορέα.

Ο Τζιχάτ Ερτζέ Ισμπασάρ, επικεφαλής εθνικών λογαριασμών, τοποθετήθηκε σε νέο τμήμα στα τέλη του περασμένου μήνα, είπαν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η κίνηση δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο Ισμπασάρ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η TurkStat δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η οικονομία της Τουρκίας στο τρίτο τρίμηνο του 2022 αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό μετά τη συρρίκνωση στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της TurkStat στις 30 Νοεμβρίου. Η επιβράδυνση δεν ήταν σύμφωνη με τους οικονομικούς στόχους που έχει καθορίσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος ώθησε την κεντρική τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς για να ενθαρρύνει τα φθηνά δάνεια, σε μια κίνηση που στόχευε στην απελευθέρωση των επενδύσεων και της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός — συμπεριλαμβανομένων των τιμών των τροφίμων — έχει εκτοξευθεί.

Η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3,9% εξακολουθούσε να είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην G20, αλλά έμεινε κάτω από τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Συγκρίθηκε επίσης δυσμενώς με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε 7,7%.

Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων, ανέφερε η TurkStat, θα γίνουν τον Αύγουστο, δηλαδή μετά τις εκλογές.

Το ετήσιο ΑΕΠ για όλο το 2022 θα ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία θα υποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές του Ερντογάν υπήρξαν επιτυχείς ως προς την υλοποίηση των υποσχέσεών του για οικονομική ανάπτυξη.

Η αποχώρηση του Ισμπασάρ σηματοδοτεί την τελευταία αλλαγή ηγεσίας στη στατιστική υπηρεσία. Δύο ανώτερα στελέχη που επέβλεπαν τους υπολογισμούς για τον πληθωρισμό εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πέρυσι, ενώ ο επικεφαλής απομακρύνθηκε πριν συμπληρώσει έναν χρόνο στη διευθυντική καρέκλα.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας κορυφώθηκε στο 85% πέρυσι, πριν υποχωρήσει σε σχεδόν 65% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι και κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τους αριθμούς, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από αυτόν που ανακοίνωσε ο οργανισμός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v