Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ford: Κατασκευάζει εργοστάσιο μπαταριών για EV στην Τουρκία

Στον σχεδιασμό για την αποκέντρωση, την ενεργειακή μετάβαση και την αύξηση παραγωγής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέχει κεντρική θέση το πρότζεκτ στην Τουρκία. Με την LG Energy Solution και την Koç Holding.

Ford: Κατασκευάζει εργοστάσιο μπαταριών για EV στην Τουρκία

Η Ford Motor θα συνεργαστεί με την LG Energy Solution για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μπαταριών στην Τουρκία, εγκαταλείποντας αντίστοιχη συμφωνία με την SK On, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. 

Η Ford και η LG Energy Solution πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης εντός των επόμενων εβδομάδων, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει να επιταχύνει τη στροφή της προς τα καθαρά αυτοκίνητα και να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές μπαταριών της. Παράλληλα, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη μονάδα μπαταριών SK Innovation της SK On σε άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δύο εργοστασίων στις ΗΠΑ και της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας σε εργοστάσιο στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο του στόχου να παράγει 2 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα ετησίως μέχρι το τέλος του 2026.

Η εγκατάσταση στην Τουρκία προγραμματίζεται να ανοίξει το 2025, με ετήσια δυναμικότητα 30 έως 45 γιγαβατώρες, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία του περασμένου Μαρτίου μεταξύ της Ford, της SK On και του τουρκικού ομίλου επιχειρήσεων Koç Holding.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Jim Farley έχει δεσμεύσει 50 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία επιταχύνει την παραγωγή EV και μπαταριών, μεταξύ άλλων με το πρώτο ολοκαίνουργιο εργοστάσιο συναρμολόγησης εδώ και μισό αιώνα και ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών της SK στο Τενεσί.

Η SK κατασκευάζει μπαταρίες για το ηλεκτρικό pickup F-150 Lightning της Ford, που παράγεται στο Μίσιγκαν, ενώ η LG προμηθεύει τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τη Mustang Mach-E που κατασκευάζεται στο Μεξικό. Η Ford επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ με την κινεζική Contemporary Amperex Technology.

Η κατασκευή κατά τόπους εργοστασίων μπαταριών αποτελεί κεντρική επιλογή της Ford, αλλά οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη αποτελούν εμπόδιο. Η σουηδική κατασκευάστρια μπαταριών NorthVolt AB αναθεωρεί τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου στη Γερμανία. Επίσης, η Tesla φέρεται να καθυστερεί τις προσπάθειες κατασκευής μπαταριών στο εργοστάσιό της έξω από το Βερολίνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v