Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βλέπει πια ύφεση στην ευρωζώνη η Goldman Sachs

Τι εκτιμούν για το φετινό ΑΕΠ οι οικονομολόγοι. Ποιοι παράγοντες αλλάζουν το σκηνικό για την ευρωπαϊκή οικονομία. Πού αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός.

Δεν βλέπει πια ύφεση στην ευρωζώνη η Goldman Sachs

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη αφού η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, σε σύγκριση με παλαιότερη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%. Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn προειδοποιούν σε μια έκθεση προς τους πελάτες για ασθενή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, και λένε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, στο περίπου 3,25% μέχρι το τέλος του 2023.

«Αναμένουμε επίσης να επιβραδυνθεί ο δομικός πληθωρισμός, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, λόγω του αυξανόμενου κόστους εργασίας», ανέφεραν. «Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και των επιθετικών σχολίων, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικά περισσότερη σύσφιξη τους επόμενους μήνες».

Η Goldman επανέλαβε την έκκλησή της για αυξήσεις κατά μισή μονάδα των επιτοκίων στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και μία τελευταία κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, για να ανέβει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v