Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργίες πυροδοτεί το σχέδιο Μακρόν για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Δυο επιπλέον έτη εργασίας θέλει να προσθέσει για λήψη πλήρους σύνταξης η κυβέρνηση. Τα συνδικάτα απάντησαν άμεσα με προκήρυξη απεργίας.

Απεργίες πυροδοτεί το σχέδιο Μακρόν για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη

 

Η γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη ώς το 2030, ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος εγείρει ερωτήματα και δημιουργεί ανησυχίες στον γαλλικό λαό» τόνισε. «Προσφέρουμε σήμερα ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, ένα σχέδιο που είναι δίκαιο» υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μπορν πρόσθεσε ότι είναι πλέον καθήκον της κυβέρνησης να συγκεντρώσει δημόσια στήριξη για τη μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa περίπου το 80% των πολιτών διαφωνεί με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή. 

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όταν εκλέχτηκε πρώτη φορά το 2017.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να συναντήσει σφοδρή αντίσταση από τα εργατικά συνδικάτα αλλά και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. 

Η Γαλλία έχει ιστορικά ένα από τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από τη γαλλική Βουλή δεν θα είναι εύκολη. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν κατέχει 251 έδρες -λιγότερο από το όριο των 289 που απαιτούνται για την ψήφιση νόμων.

Ακόμη και οι σύμμαχοι του Μακρόν αναγνωρίζουν ότι η πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής είναι σημαντική, επειδή τα νοικοκυριά αισθάνονται ήδη την πίεση από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.

Συνδικάτα: Απεργία στις 19 Ιανουαρίου «με προοπτική κλιμάκωσης»

Τα οκτώ μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα ανακοίνωσαν ήδη ως πρώτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων τη 19η Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπει κυρίως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από τα 62 στα 64.

Η πρώτη ημέρα «θα δώσει το έναυσμα για μια ισχυρή κινητοποίηση διαρκείας», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα.

Νωρίτερα, οι γενικοί γραμματείς και οι πρόεδροί τους συνεδρίασαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το νομοσχέδιο που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v