Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Απειλούμαστε από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών

Δράσεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς από πλευράς Ρωσίας διαβλέπει η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών, προχωρώντας σε συστάσεις προς τους πολίτες. Ποιοι είναι οι ευάλωτοι τομείς, πόσο απειλείται η υπόλοιπη Ευρώπη, ο ρόλος του ΝΑΤΟ.

Σουηδία: Απειλούμαστε από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών

Η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Säpo ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση των δραστηριοτήτων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη σκανδιναβική χώρα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας και επίσης την κατάσταση ασφαλείας στη Σουηδία, ανέφερε η Säpo στον ιστότοπό της.

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία επιδιώκει να λάβει πληροφορίες περισσότερο απ' όσο στο παρελθόν, με τη βοήθεια Ρώσων πολιτών, ιδρυμάτων και εταιρειών στη Σουηδία, καθώς και να προβεί σε κυβερνοεπιθέσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δολιοφθορές, παραπληροφόρηση και βίαιους εξτρεμιστές για να αποσταθεροποιήσει τη σουηδική κοινωνία.

Η κατασκοπεία και η δολιοφθορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρούσες σε τομείς όπως ο εφοδιασμός ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και η μεταφορά κρίσιμων αγαθών και οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί, ανέφερε η Säpo.

Οι επιθέσεις που στοχεύουν τη Σουηδία σ' αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ζημιά για την υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποίησε η ασφάλεια.

«Οι ενέργειες του ρωσικού καθεστώτος είναι απρόβλεπτες και επίσης η Ρωσία αποτελεί σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Σουηδίας», δήλωσε η επικεφαλής της Säpo Σάρλοτ φον Έσσεν.

Πρόσθεσε ότι αυτή η απειλή πρέπει να εξεταστεί από την οπτική ότι η Ρωσία θεωρεί τη Σουηδία μέρος της Ευρώπης και επίσης μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αυξηθούν οι ρωσικές δραστηριότητες εναντίον της Σουηδίας που απειλούν την ασφάλεια», είπε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022. Συνολικά 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την αίτησή τους, αλλά η διαδικασία καθυστερεί λόγω απαιτήσεων της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v