Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική αντίδραση στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Υπέρ της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων από τις Βρυξέλλες για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας τάσσονται οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. Προτείνουν χρήση αχρησιμοποιήτων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γερμανική αντίδραση στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταγωνιστούν το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων των ΗΠΑ για την πράσινη τεχνολογία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης των υφιστάμενων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων ως αντιστάθμισμα το πακέτο-μαμούθ για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που έχει δει το Bloomberg.

Πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο καγκελάριος στηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του και θέλει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των πράσινων επιδοτήσεων τα κράτη μέλη με πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς.

Η κίνηση σημειώνεται καθώς στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο πράσινο επενδυτικό σχέδιο ύψους 370 δισ. δολαρίων.

Το μπλοκ των 27 ισχυρίζεται ότι το «πράσινο» πακέτο των ΗΠΑ πριμοδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες σε βάρος των ευρωπαϊκών και απειλεί να οδηγήσει «πράσινες» εταιρείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βιομηχανικών επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μελλοντικές τεχνολογίες, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας» υπογραμμίζει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στο έγγραφο, το οποίο οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα και πρόκειται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα.

Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανακατανείμει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης  και να ενισχύσει το ενεργειακό επενδυτικό της πρόγραμμα. Επιπλέον, οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτικά έργα για τον πράσινο μετασχηματισμό.

«Πρέπει επίσης να εξεταστούν εποικοδομητικά και πρόσθετα μέσα κοινής χρηματοδότησης», αναφέρει το προσχέδιο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό θα συνεπαγόταν επίσης κοινό δανεισμό της ΕΕ, ένα επίμαχο ζήτημα για πολλούς Γερμανούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα αναγκαστούν να καλύψουν τις ανεξέλεγκτες δαπάνες άλλων χωρών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v