Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: H Μελόνι αθετεί προεκλογικές υποσχέσεις

Υπό την πίεση της πραγματικότητας η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας παίρνει πίσω δελεαστικές υποσχέσεις που έκανε προεκλογικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φορολογία στα καύσιμα. Οι βενζινοπώλες απεργούν 25-26 του μηνός.

Ιταλία: H Μελόνι αθετεί προεκλογικές υποσχέσεις

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρώτες, δύσκολες επιλογές που επιβάλλει η διακυβέρνηση της χώρας. Έστω και αν το είχε υποσχεθεί, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα.

Το σχετικό μέτρο είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους η τιμή των καυσίμων άρχισε να αυξάνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις η βενζίνη- και ιδίως το ντίζελ- ξεπέρασαν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση οφείλεται, πιθανώς, και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η Μελόνι, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με όσα μέσα διαθέτει. Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων θα υποχρεωθούν να αναρτούν, κάθε μέρα, τη μέση τιμή των καυσίμων δίπλα στην δική τους. Παράλληλα, πρόκειται να επιβληθεί «πλαφόν» για την πώληση του ντίζελ και της βενζίνης, αλλά μόνον στους αυτοκινητόδρομους.

«Δεν έχουμε κονδύλια...»

Το κύριο πολιτικό θέμα βέβαια είναι η αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης για παράταση της «έκπτωσης» στους κρατικούς φόρους. «Η όλη κατάσταση έχει αλλάξει, αν διαθέταμε νέα κονδύλια για το σκοπό αυτό δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα υπόλοιπα μέτρα κοινωνικής πολιτικής», υπογραμμίζει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Οι κυβερνητικοί εταίροι της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια, όμως, συνεχίζουν να πιέζουν, με στόχο την μείωση των φόρων στα καύσιμα. Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να δημιουργήσει σειρά αρνητικών συνεπειών στην κυβέρνηση. Διότι στην Ιταλία τα περισσότερα εμπορεύματα μεταφέρονται οδικώς, όχι με τραίνα. Αν η τιμή της βενζίνη παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να υπάρξει σύντομα γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων.

Στο μεταξύ, οι βενζινοπώλες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να απεργήσουν στις 25 και 26 του μηνός. Υπογραμμίζουν ότι δεν ευθύνονται για τις αυξήσεις των τελευταίων ημέρων. Μένει να διαπιστωθεί αν η Τζόρτζια Μελόνι θα εμείνει στις αποφάσεις της, οι οποίες, όπως τονίζει, είναι «πολιτικού και στρατηγικού χαρακτήρα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v