Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρωτικό ξεκίνημα για τα εταιρικά ομόλογα στην Ευρώπη το 2023

Πάνω από 80 εταιρείες σπεύδουν να αντλήσουν χρήμα με εκδόσεις ομολόγων άνω των 99 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες. Γιατί «γυρίζει ο άνεμος» στην αγορά χρέους, ποια είναι τα δυνατά χαρτιά. Ο ρόλος των τραπεζών.

Σαρωτικό ξεκίνημα για τα εταιρικά ομόλογα στην Ευρώπη το 2023

Η αγορά χρέους της Ευρώπης απολαμβάνει μια «πλούσια» εβδομάδα, καταγράφοντας εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ύψους 99 δισ. ευρώ σε μόλις τέσσερις μέρες. Στόχος των δανειοληπτών να ξεκινήσει η χρονιά με καλά deals, γράφει το Bloomberg. 

Η Pirelli, η Deutsche Bank και περίπου άλλες 80 εταιρείες θα αντλήσουν κεφάλαια αυτή την εβδομάδα, με εκδόσεις που ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 98 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, όταν έσπευδαν να προλάβουν την αύξηση επιτοκίων.

Η αγορά θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω ώθηση μετά και την ανακοίνωση της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς μειώνεται η πίεση για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, δήλωσε ο Mark Naur, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.

Η έκρηξη των ομολόγων ακολουθεί το καχεκτικό 2022, όταν παρατεταμένες περίοδοι αστάθειας μάστιζαν την πιστωτική αγορά της Ευρώπης και οι επενδυτές προσπαθούσαν να προσαρμοστούν σε πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων, εκτόξευση πληθωρισμού και προοπτική ύφεσης στην ευρωζώνη. Όμως, ο άνεμος τώρα αλλάζει και μια ελκυστική ευκαιρία για αγορές ανοίγει, μετά την περσινή βουτιά στις τιμές ομολόγων και εν αναμονή θεαματικών αποδόσεων στην παγκόσμια πίστωση φέτος, σύμφωνα με τράπεζες όπως η Bank of America και η UBS.

«Η αίσθησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι αρχίζουν να απομακρύνονται», έγραψαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan, με επικεφαλής τον Matthew Bailey.

Οι τράπεζες, ειδικότερα, σπεύδουν να κλειδώσουν κεφάλαια, πιθανώς και επειδή πρέπει σύντομα να προβούν σε περαιτέρω αποπληρωμή εξαιρετικά φθηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι Banco Santander, Natwest Markets, ABN Amro και Société Generale έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 82 δισ. ευρώ ήδη φέτος, έναντι 85 δισ. ευρώ που άντλησε ο κλάδος ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο παραγωγικός μήνας πέρυσι για το τραπεζικό χρέος και φαίνεται πως φέτος η ιστορία επαναλαμβάνεται», έγραψε η Suvi Platerink Kosonenο, στρατηγική αναλύτρια της ING.

Προσεχώς θα μπορούσε να έρθει και η σειρά των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών να επιταχύνουν τον ρυθμό της έκδοσης χρέους, ειδικά εφόσον ο πιστωτικός κίνδυνος συνεχίσει να αμβλύνεται.

«Η τρέχουσα συγκυρία και η ζήτηση από πλευράς επενδυτών παρέχει στις εταιρείες ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να λάβουν χρηματοδότηση», δήλωσε η Paula Weisshuber, επικεφαλής αγορών εταιρικού χρέους EMEA στην Bank of America. «Ανάβουν οι συζητήσεις για την επιτάχυνση των σχεδίων χρηματοδότησης, καθώς παραμένει το ερώτημα αν μπορούμε να δούμε κάποιο είδος διόρθωσης σ' ένα πλαίσιο συνεχιζόμενων μακροοικονομικών αντιθέσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v