Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη-έκπληξη για τη βρετανική οικονομία τον Νοέμβρη

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα μειωνόταν κατά 0,2%. Φαίνεται ότι αποφεύγει την ύφεση.

Ανάπτυξη-έκπληξη για τη βρετανική οικονομία τον Νοέμβρη

Κατά 0,1% αυξήθηκε το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS ) την Παρασκευή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,2% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου μπορεί να πήραν βοήθεια από την αντιστροφή της αύξησης των φόρων στις μισθοδοσίες, δίνοντας ώθηση στα διαθέσιμα εισοδήματα κατά τη διάρκεια του μήνα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενίσχυσαν επίσης τις επιχειρήσεις και βοήθησαν να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος των απεργιών, ανέφερε η ONS. Οι υπηρεσίες στο σύνολό τους αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο. Αυτοί οι παράγοντες βοήθησαν την οικονομία να αποφύγει μια πιο έντονη από την αναμενόμενη ύφεση στη μεταποίηση.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη έρευνας του Reuters.

Η οικονομία της Βρετανίας είχε επίσης συρρικνωθεί το τρίμηνο που είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και μια πτώση της παραγωγής τους τρεις μήνες έως τις 31 Δεκεμβρίου θα μετρούσε ως ύφεση, με βάση τον ορισμό δύο διαδοχικών τριμήνων συρρίκνωσης που χρησιμοποιείται συνήθως στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου σημαίνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα απέφυγε μια ύφεση τους τελευταίους μήνες του 2022. Η ONS είπε ότι το ΑΕΠ του Δεκεμβρίου θα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά 0,5% για να επιτευχθεί συρρίκνωση για το τέταρτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, μειώθηκε κατά 6,5 δισεκατομμύρια λίρες, φτάνοντας στα 20,2 δισεκατομμύρια το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, ανέφερε επίσης η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v