Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς επαφές Μπάιντεν για τον πόλεμο των μικροτσίπ με την Κίνα

Συζητήσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την επιβράδυνση της τεχνολογικής και αμυντικής προόδου του Πεκίνου με επίκεντρο την παραγωγή μικροκυκλωμάτων.

Διεθνείς επαφές Μπάιντεν για τον πόλεμο των μικροτσίπ με την Κίνα

Ο Λευκός Οίκος θα συζητήσει την πρόσφατη λήψη δραστικών μέτρων από τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των εξαγωγών εξοπλισμού παραγωγής μικροκυκλωμάτων (τσιπ) στην Κίνα με αξιωματούχους από την Ιαπωνία και την Ολλανδία στη διάρκεια επικείμενων επισκέψεων, αλλά οι συζητήσεις αυτές δεν θα έχουν ένα αποτέλεσμα απόσπασης “άμεσων” δεσμεύσεων από τις δύο χώρες για την επιβολή παρόμοιων περιορισμών, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό των Αμερικανών αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο ένα συνολικό πλαίσιο εξαγωγικών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων για τον ουσιαστικό περιορισμό της κινεζικής πρόσβασης σε αμερικανική τεχνολογία παραγωγής μικροκυκλωμάτων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την επιβράδυνση της τεχνολογικής και αμυντικής προόδου του Πεκίνου.

Ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν έχει κατορθώσει ακόμη να πείσει σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ για την εφαρμογή παρόμοιων περιορισμών που θεωρούνται σημαντικοί για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ.

Οι εταιρίες από την Ιαπωνία και την Ολλανδία Tokyo Electron Ltd και ASML Holding NV είναι κορυφαίοι παραγωγοί εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων.

Οι συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που πραγματοποιούνται στο Λευκό Οίκο σήμερα και την ερχόμενη Τρίτη, θα παρέχουν τη δυνατότητα συζήτησης του αναφερόμενου ζητήματος, δήλωσε μία πηγή που έχει ενημερωθεί για το σκεπτικό Αμερικανών αξιωματούχων. Αλλά “αυτές οι επισκέψεις δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα άμεσες ανακοινώσεις και αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μας για τα ζητήματα αυτά”, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Ένας σημαντικός αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε τον Οκτώβριο ότι παρόμοιες συμφωνίες θα επιτευχθούν “στο κοντινό μέλλον”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v