Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περικοπές 40% στις απολαβές του CEO της Apple Τιμ Κουκ

Το ζήτησε ο ίδιος μετά από κριτική των μετόχων. Ο βασικός μισθός και το βασικό μπόνους του, όμως, συνολικού ύψους 9 εκατ. δολ., δεν θα επηρεαστούν. Το εισόδημά του για το 2023 θα περιοριστεί στα 49 εκατ. δολάρια.

Περικοπές 40% στις απολαβές του CEO της Apple Τιμ Κουκ

Περικοπές άνω του 40% θα υποστούν οι αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Apple Τιμ Κουκ το 2023, όπως ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός, κατόπιν αιτήματος του ιδίου, που ακολούθησε σχετική κριτική των μετόχων, μεταδίδουν οι Financial Times.

Το αρμόδιο τμήμα της Apple απεφάνθη πως θα χορηγηθεί στον Κουκ συνολική «αμοιβή-στόχος» ύψους 49 εκατ. δολαρίων, έναντι στόχου 84 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο πριν.

Ο βασικός μισθός του βέβαια, που βρίσκεται στα 3 εκατ. δολάρια, όπως και το μπόνους των 6 εκατ. δολ. παραμένουν αμετάβλητα. Ωστόσο, το μετοχικό του πριμ θα μειωθεί από 75 εκατ. δολάρια το 2022 σε 40 εκατ. δολ. φέτος.

Το ποσοστό των μετοχών που παραχωρήθηκαν στον Κουκ και που συνδέεται με την απόδοση της Apple αποτελούσε το 75% του συνολικού σχετικού πριμ, από 50% το προηγούμενο έτος, καθώς ορισμένοι μέτοχοι ήθελαν τα κίνητρα του Κουν να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη μελλοντική ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια, η καθαρή περιουσία του Κουκ έχει εκτοξευθεί στο 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, χάρη στην αποζημίωσή του που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές της εταιρείας, που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. Η πραγματική συνολική αμοιβή του το 2022 έφτασε τα 99,4 εκατ. δολάρια και τα 98,8 εκατ. δολάρια το 2021, αύξηση 500% σε σύγκριση με τα 14,8 εκατ. δολάρια που είχε λάβει ένα χρόνο νωρίτερα.

Η πλειοψηφία των μετόχων (64%) ενέκρινε τα πακέτα αμοιβών των στελεχών της Apple στην ετήσια γενική συνέλευση πέρυσι, αλλά με φθίνον ποσοστό.

Ορισμένοι μέτοχοι, τονίζει η Apple, που δεν υποστήριξαν τα πακέτα αμοιβών των στελεχών, «επικαλέστηκαν ως κύρια αιτία το ύψος και τη δομή των μετοχικών πριμ που χορηγήθηκαν στον κ. Κουκ για το 2021 και το 2022».

Ωστόσο, ο τεχνολογικός κολοσσός σπεύδει να διευκρινίσει πως ο Κουκ, πρώην επιχειρησιακός διευθυντής που διαδέχτηκε τον εκλιπόντα Στιβ Τζομπς στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2011, εξακολουθεί να απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη των επενδυτών.

Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής, ανέφερε η εταιρεία, «ισορροπεί τα σχόλια των μετόχων με την εξαιρετική απόδοση της Apple».

Η Apple βίωσε κάποιους δύσκολους μήνες μετά την αναταραχή στα εργοστάσια στην Κίνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκδώσει μια σπάνια προειδοποίηση, στις 6 Νοεμβρίου, ότι η παραγωγή iPhone θα αντιμετωπίσει «σημαντικές» διακοπές. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι αναλυτές υποβάθμισαν τις προβλέψεις εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, την πιο κερδοφόρα περίοδο της Apple, ρίχνοντας τον πήχη κάτω από τα 124 δισ. δολάρια που είχε κερδίσει ένα χρόνο νωρίτερα και προεξοφλώντας ότι το αναπτυξιακό σερί των 14 τριμήνων θα λάβει τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v