Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία

Μετά το περιστατικό με το κρεμασμένο ομοίωμα Ερντογάν, η Στοκχόλμη «δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις ευθύνες της» απλώς με μια δήλωση καταδίκης, τονίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πώς επηρεάζεται η πορεία προς το ΝΑΤΟ.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία μετά το περιστατικό στη Στοκχόλμη, όπου ένα ομοίωμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια από ένα σκοινί έξω από το Δημαρχείο της πόλης, προσθέτοντας περαιτέρω διπλωματική πίεση στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία «δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις ευθύνες της» απλώς καταδικάζοντας το περιστατικό.

«Οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθούν να αποτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία είτε θα υποκύψει σ' αυτούς είτε θα κρατήσει τις υποσχέσεις της», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη συνυποψήφιά της Φινλανδία, στην προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ότι σύντομα θα έχουν συνάντηση πιθανώς στις Βρυξέλλες.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές και καταδίκασε το περιστατικό ως αναίσχυντο. «Η κυβέρνηση κατανοεί τις τουρκικές αντιδράσεις», ανέφερε σε δήλωσή του. «Η εφαρμογή της συμφωνίας μας συνεχίζεται».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV4 ότι η ενέργεια αυτή είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και ότι τη θεωρεί δολιοφθορά κατά της αίτησης ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. 

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η Σουηδία πρέπει να πάρει μια πιο σαφή θέση εναντίον όσων η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, εννοώντας κυρίως τους Κούρδους μαχητές και την οργάνωση που κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Αρκετοί Κούρδοι ζουν εξόριστοι στη Σουηδία.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, αφότου υπέβαλε σχετικό αίτημα στο γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας ο δικηγόρος του Ερντογάν Χουσεΐν Αϊντίν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v