Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Το 60% της ευρωζώνης βαδίζει προς την ύφεση

Σε ποιες χώρες το ΑΕΠ κατηφορίζει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και πώς επηρεάζεται η πιστοληπτική ικανότητά τους. Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού και οι προοπτικές.

Moodys: Το 60% της ευρωζώνης βαδίζει προς την ύφεση

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Σλοβακία θα δουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους να πέφτει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους της Moody's Investors Service που επικαλείται το Bloomberg.

Προβλέποντας αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης φέτος, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει «ήπια ύφεση».

«Τα μέτρα στήριξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η αποκατάσταση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού θα αμβλύνουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο Heiko Peters, αντιπρόεδρος-ανώτερος αναλυτής της Moody's, «ωστόσο εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι το 60% των κρατών της ζώνης του ευρώ θα βρίσκεται σε ύφεση».

Η Γερμανία στο τέταρτο τρίμηνο απέφυγε την ύφεση που είχαν προβλέψει προηγουμένως οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δοκιμαστική εκτίμηση της Παρασκευής. Η προοπτική της Moody's υποδηλώνει, όμως, ότι μια τέτοια ανθεκτική απόδοση δεν θα αντέξει πολύ ακόμα.

Ο στασιμοπληθωρισμός, εάν εμφανιστεί στη συνέχεια, θα μπορούσε να έχει «σοβαρές» πιστωτικές συνέπειες για ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζει η Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v