Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ILO: Η οικονομική επιβράδυνση απειλεί συνθήκες και θέσεις εργασίας

Έλλειμμα αξιοπρεπούς εργασίας και αύξηση ανεργίας παγκοσμίως προβλέπει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το 2023. Την κατάσταση επιδεινώνουν τα συμπιεσμένα εισοδήματα λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

ILO: Η οικονομική επιβράδυνση απειλεί συνθήκες και θέσεις εργασίας

Η επιβράδυνση της οικονομίας πιθανώς θα εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO), όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα επίπεδα απασχόλησης θα αυξηθούν μόλις κατά 1% φέτος, έναντι 2,3% το 2022, ενώ δεν αναμένεται «καμία σημαντική βελτίωση» το 2024, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Η ΔΟΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, αναμένει ότι το παγκόσμιο έλλειμμα θέσεων εργασίας θα διευρυνθεί περαιτέρω το 2023, από 41 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ η συνολική ανεργία πιθανότατα θα φτάσει τα 208 εκατομμύρια ανθρώπους — που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 5,8%.

«Οι περισσότερες χώρες στο άμεσο μέλλον δεν θα επιστρέψουν στα προπανδημικά επίπεδα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκίλμπερτ Χουνγκμπό. «Ακόμα χειρότερα, δείχνει πολύ αργή η πρόοδος αναφορικά με τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος αξιοπρεπούς εργασίας που υπήρχε ήδη πριν και επιδεινώθηκε από την πανδημία».

Ως αποτέλεσμα, εργαζόμενοι με ήδη συμπιεσμένα εισοδήματα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα βρεθούν αναγκαστικά σε θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με αυτές που θα είχαν υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

Ο Χουνγκμπό προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν την ελλιπή πρόσβαση στην απασχόληση, την κακή ποιότητα εργασίας, τις ανεπαρκείς αμοιβές και άλλες ανισότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v