Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφγανιστάν-ΜΚΟ: Επαναλειτουργούν σταδιακά με γυναικείο προσωπικό

Λάβαμε από τις αρμόδιες αρχές διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενές μας θα είναι ασφαλείς και θα μπορούν να εργάζονται χωρίς εμπόδια, ανακοίνωσε η Save the Children.

Αφγανιστάν-ΜΚΟ: Επαναλειτουργούν σταδιακά με γυναικείο προσωπικό

Τουλάχιστον τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και πάλι στο Αφγανιστάν με τη συνδρομή γυναικείου προσωπικού, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Στις 24 Δεκεμβρίου το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι οι ΜΚΟ θα απαγορεύεται να προσλαμβάνουν Αφγανές, εξαιτίας των «σοβαρών καταγγελιών» σχετικά με τη μη συμμόρφωση με τη χρήση του χιτζάμπ.

Πολλές ΜΚΟ, ανάμεσά τους η International Rescue Committee (IRC), η Save the Children και η Care, επεσήμαναν αμέσως μετά ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες αυτές οι ΜΚΟ έχουν αρχίσει να παρέχουν και πάλι τις υπηρεσίες τους σε κάποιες επαρχίες, με γυναίκες να εργάζονται στους τομείς της υγείας και του επισιτισμού.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της υγείας με γυναικείο προσωπικό» σε τέσσερις επαρχίες, δήλωσε η Σαμίρα Σάγεντ- Ράχμαν αξιωματούχος της IRC.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τις τοπικές αρχές προκείμενου να επαναλάβουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της υγείας και του επισιτισμού και σε άλλες επαρχίες», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Περίπου 1.260 ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Σε αυτές εργάζονται πολλές χιλιάδες γυναίκες σε κρίσιμες θέσεις, είτε σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας είτε στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Η Save the Children επίσης επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε και πάλι τις δραστηριότητές της στον τομέα της υγείας.

«Λάβαμε από τις αρμόδιες αρχές ξεκάθαρες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενές μας θα είναι ασφαλείς και θα μπορούν να εργάζονται χωρίς εμπόδια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι δεν έχει επαναλάβει τις άλλες της δραστηριότητες στη χώρα, καθώς στο Αφγανιστάν «εξακολουθεί να ισχύει η γενική απαγόρευση» για τη γυναικεία εργασία.

Σε ανακοίνωσή της η Care σημείωσε ότι «επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της υγείας και του επισιτισμού στο Αφγανιστάν με προσωπικό που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες».

«Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας λειτουργούν με το γυναικείο προσωπικό τους (…) Τις έχουμε ανάγκη για να στηρίξουμε τα παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό και τις άλλες γυναίκες που έχουν ανάγκη υπηρεσίες υγείας», δήλωσε σήμερα ο Αμπντούλ Ραχμάν Χαμπίμπ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

«Εργάζονται όλες σύμφωνα με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές μας αξίες», πρόσθεσε.

Οι ΜΚΟ προσφέρουν ζωτικής σημασίας βοήθεια στο Αφγανιστάν, όπου περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v