Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική «εισβολή» στην Τουρκία για αγορά ακινήτων

«Η Αττάλεια ρωσοποιείται», λένε άνθρωποι του κλάδου, «πάνε πολύ καλά οι δουλειές». Κορυφή διεθνώς πιάνει η τουρκική αγορά real estate, ποιοι ξένοι αγοραστές ακολουθούν. Πραγματική αύξηση 57,6% στις τιμές.

Ρωσική «εισβολή» στην Τουρκία για αγορά ακινήτων

Οι Ρώσοι αναδείχτηκαν στους κορυφαίους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία πέρυσι, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πιο καυτής αγοράς στέγης στον κόσμο και τριπλασιάζοντας τις αγορές τους καθώς οι κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία τους ώθησαν να επενδύσουν στο εξωτερικό, γράφει το Bloomberg.

Ρώσοι πολίτες αγόρασαν 16.312 κατοικίες στην Τουρκία το 2022, καταγράφοντας ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για αύξηση 203% από το 2021 και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των πωλήσεων σε ξένους.

«Η Αττάλεια ρωσοποιείται», είπε ο Αλί Κεμάλ Γκουρντάλ, εργολάβος στη μεσογειακή πόλη. Πολλοί Ρώσοι αγοραστές υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα, δικαίωμα που παρέχεται σε όσους αγοράζουν σπίτια έναντι τουλάχιστον 400.000 δολ., είπε.

Ακόμη και αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, οι τιμές των κατοικιών στην Τουρκία σημείωσαν τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας real estate Knight Frank που κάλυψε 56 χώρες.

Εκτοξεύτηκαν το 2022 οι αγορές ακινήτων από Ρώσους στην Τουρκία. «Η τουριστική Αττάλεια ρωσοποιείται»

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Knight Frank έδειξε ότι οι τιμές των ακινήτων στην Τουρκία σημείωσαν πραγματική αύξηση 57,6% το τρίτο τρίμηνο, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός χτυπούσε απανωτά ρεκόρ στη χώρα.

Οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους στο θέρετρο της Αττάλειας αυξήθηκαν κατά 77%, σε 21.860. Οι Ιρανοί, που έπεσαν από την πρώτη στη δεύτερη θέση το 2022, αγόρασαν 8.223 σπίτια, ακολουθούμενοι από Ιρακινούς και Γερμανούς.

«Πάνε καλά οι επιχειρήσεις», είπε ο Γκουρντάλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v