Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ έναρξη χρονιάς με ρεκόρ $600 δισ. για τις πωλήσεις ομολόγων παγκοσμίως

Τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος γίνονται όλο και πιο ελκυστικά, αφού την περασμένη χρονιά οι αποδόσεις ανήλθαν στο πιο υψηλό από το 2008.

Σούπερ έναρξη χρονιάς με ρεκόρ $600 δισ. για τις πωλήσεις ομολόγων παγκοσμίως

Το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς για τις αποδόσεις των ομολόγων βοηθά να τροφοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου πώληση χρέους από κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, που ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές εταιρείες και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς νέων εκδόσεων ανθίζει, εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που είδε τα ομόλογα παγκοσμίως όλων των κατηγοριών να έχουν κέρδη 4,1% στην έναρξη της χρονιάς, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από το 1999.

Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά ατελείωτη όρεξη για χρέος, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την αυστηρή νομισματική σύσφιξη.

Για πολλούς, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος φαίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά αφού η περασμένη χρονιά οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα από το 2008, ειδικά καθώς η προοπτική μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη.

Η υπερβολική ζήτηση, οι νέες εκδόσεις και οι μεγαλύτερες εισροές σε αμερικανικά ομόλογα τους τελευταίους 17 μήνες συνέβαλαν στο να γίνει ο φετινός δανεισμός του Ιανουαρίου ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης παγκοσμίως έφτασε τα 586 δισ. δολάρια έως τις 18 Ιανουαρίου. Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v