Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρματα μάχης Leopard 2 (και) από Ελλάδα ζητά η Ουκρανία

Κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, με έκκληση για ενίσχυση του ουκρανικού στρατού. Ζητούν ένα «διεθνή συνασπισμό αρμάτων μάχης».

Αρματα μάχης Leopard 2 (και) από Ελλάδα ζητά η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ κάλεσαν τα κράτη που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 2 σε υπηρεσία να τα παράσχουν στην Ουκρανία.

Η σχετική κοινή δήλωση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τους στόχους της σχετικά με την Ουκρανία, οι οποίοι είναι να καταστρέψει ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης και να εξοντώσει το ουκρανικό έθνος των 45 εκατομμυρίων. Εν τω μεταξύ, με την ηρωική αντίστασή της και τις επιτυχημένες επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των εδαφών της, η Ουκρανία απέδειξε αποφασιστικά την ικανότητά της να σταματήσει τον επιτιθέμενο.

«Ωστόσο, η Ρωσία διατηρεί ένα σημαντικό ποσοτικό πλεονέκτημα σε στρατεύματα, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. […] Γι' αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κράτη-εταίρους που έχουν ήδη παράσχει στρατιωτική βοήθεια ή σχεδιάζουν να την παράσχουν, να ενισχύσουν σημαντικά την πρακτική τους συμβολή στην ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται και να ανεβάσουν τη βοήθειά τους σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο. Σήμερα, η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα και η αύξηση των δυνατοτήτων πυρός και ελιγμών τους με τη βοήθεια δυτικών αρμάτων μάχης είναι μια από τις πιο πιεστικές και επείγουσες ανάγκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δυο υπουργοί καλωσόρισαν την τολμηρή και πολύ έγκαιρη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρει μια μοίρα αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.

«Ωστόσο, δεν αρκεί για την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων. Ως εκ τούτου, απευθύνουμε την έκκλησή μας στα κράτη που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 2, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας. Εγγυόμαστε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα υπεύθυνα και αποκλειστικά για τους σκοπούς της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», σημείωσαν οι Ουκρανοί υπουργοί.

Επιπλέον, απευθύνουν έκκληση σε όλες αυτές και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού αρμάτων μάχης» για την υποστήριξη της Ουκρανίας και να συνεισφέρουν έμπρακτα σε αυτόν τον σκοπό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v