Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φορολογήστε μας τώρα!» ζητούν δισεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου

Ζάμπλουτοι στέλνουν επιστολή στο Φόρουμ του Νταβός. «Μόνη λύση για τη μείωση της ακραίας φτώχειας να μας φορολογήσετε. Τι και ποιος σας εμποδίζει;».

«Φορολογήστε μας τώρα!» ζητούν δισεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου

Περισσότερα από 200 άτομα των πολύ πλούσιων υπερ-ελίτ καλούν τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να τους φορολογήσουν -«φορολογήστε μας τώρα, εμάς, τους πολύ πλούσιους»-, προκειμένου να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής, γράφει ο Guardian.

Την ομάδα απαρτίζουν 205 δισεκατομμυριούχοι, όπως η κληρονόμος της Disney Άμπιγκελ Ντίσνεϊ και ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο (γνωστός ως Χαλκ), που κάλεσαν παγκόσμιους ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να εισαγάγουν επειγόντως φόρους περιουσίας για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η «ακραία ανισότητα».

«Η απουσία σχετικής πρωτοβουλίας σήμερα είναι σοβαρά ανησυχητική. Μια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός με συζητήσεις για τη "συνεργασία σ' έναν κατακερματισμένο κόσμο" είναι άσκοπη, εάν δεν αμφισβητείτε τη βασική αιτία του διχασμού», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση συνεργασίας απαιτεί δράση για την οικοδόμηση δικαιότερων οικονομιών αυτή τη στιγμή -δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας να το λύσουν. Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο. Τώρα είναι η ώρα να φορολογηθούν οι πολύ πλούσιοι».

Στην επιστολή με τίτλο «Το κόστος του υπερβολικού πλούτου», οι δισεκατομμυριούχοι από 13 χώρες γράφουν: «Η ιστορία των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι μια ιστορία πλούτου που ρέει μόνο προς τα πάνω. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί πολύ […] Η λύση είναι ξεκάθαρη σε όλους. Εσείς, οι παγκόσμιοι αντιπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους πολύ πλούσιους, και πρέπει να το κάνετε τώρα».

Οι υπερπλούσιοι υπογράφοντες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», προειδοποίησαν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. «Μανάδες και πατεράδες βλέπουν τα παιδιά τους να πεινούν, τη στιγμή που οι πολύ πλούσιοι σκέφτονται τον πλούτο τους να μεγαλώνει. Το κόστος της δράσης είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος της αδράνειας -ήρθε η ώρα να το κάνετε πράξη».

Η επιστολή εμφανίζεται ενώ νέα έρευνα δείχνει πως σχεδόν τα δύο τρίτα του νέου πλούτου που συγκεντρώθηκε από την έναρξη της πανδημίας έχει πάει στο πλουσιότερο 1%. Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam διαπίστωσε ότι οι κορυφαίοι του πλούτου είχαν κερδίσει επιπλέον 26 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το 63% του συνολικού νέου πλούτου, ενώ το υπόλοιπο οδεύει προς το υπόλοιπο 99% των ανθρώπων.

Η Oxfam πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά σε ένα τέταρτο του αιώνα, η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας και ζήτησε να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερπλούσιους.

Ένας φόρος έως 5% στους πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους του κόσμου, επισήμανε, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγουν από τη φτώχεια 2 δισ. άνθρωποι και να χρηματοδοτηθεί ένα παγκόσμιο σχέδιο για την εξάλειψη της πείνας.

Η Marlene Engelhorn, πολυεκατομμυριούχος κληρονόμος, συνιδρύτρια της εκστρατείας taxmenow και υπογράφουσα την επιστολή, είπε: «Όλος ο κόσμος -και οι οικονομολόγοι και οι εκατομμυριούχοι- μπορεί να δει τη λύση που μας κοιτάζει όλους κατάματα: να φορολογηθούν οι πολύ πλούσιοι. Εάν νοιαζόμαστε για τη θωράκιση της δημοκρατίας, για τις κοινότητές μας και τον πλανήτη μας, πρέπει να το κάνουμε. Κι όμως, όσοι λαμβάνουν αποφάσεις είτε δεν έχουν τα κότσια είτε δεν νιώθουν την ανάγκη να ακούσουν όλες αυτές τις φωνές. Τίθεται το ερώτημα: Τι και ποιος τους εμποδίζει;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v