Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερο οικονομικό πόνο βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Δύσκολη η πτώση του πληθωρισμού, προειδοποιούν. Οι εταιρείες δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές κι αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Περισσότερο οικονομικό πόνο βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Συνεχίζουν να στέλνουν επιθετικά μηνύματα για τα επιτόκια οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου και των επιχειρήσεων έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές το 2023.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Thomas Jordan, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, προειδοποίησε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού από τα «πολύ υψηλά» επίπεδα μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς κάποιο σημαντικό οικονομικό πόνο.

Ο Jordan είπε: «Μην υποτιμάτε τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι εταιρείες δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές και αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%».

Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να γίνει με «περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις», αλλά δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις.

Ο Larry Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ο οποίος πλέον βρίσκεται στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πλέον πως οι προσδοκίες για τα επιτόκια της αγοράς ήταν ξεκάθαρα λανθασμένες, αλλά θεωρεί ότι τα σενάρια στα οποία τα επιτόκια καταλήγουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ πιο πιθανά από εκείνα στα οποία τα επιτόκια καταλήγουν χαμηλότερα.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις κεντρικές τράπεζες ή τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους στόχους για τον πληθωρισμό από το επίπεδο του 2%, όπως συνέστησαν ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Olivier Blanchard.

«Μου φαίνεται ότι έχοντας αποτύχει να επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό... η εγκατάλειψή του θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στην αξιοπιστία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v