Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σάμερς προειδοποιεί για ύφεση τύπου δεκαετίας του '70

Εκκληση στις κεντρικές τράπεζες να μην κάνουν πίσω στη μάχη κατά του πληθωρισμού απηύθυνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

Ο Σάμερς προειδοποιεί για ύφεση τύπου δεκαετίας του 70

H υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης στη μάχη κατά του πληθωρισμού θα βυθίσει τις οικονομίες σε ύφεση ανάλογη με αυτή της δεκαετίας του 1970 και θα έχει «δυσμενή αντίκτυπο στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς. 

«Η υπόθεση ότι κάποιου είδους υποχώρηση στον στόχο για τον πληθωρισμό θα αποτελέσει σωτηρία θα είναι ένα σοβαρό σφάλμα, το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις όπως συνέβη με εμφανή τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970», ανέφερε ο Σάμερς σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο ύφεσης. 

«Πρέπει να προσέχουμε τις απατηλές αυγές» είπε ο Σάμερς στο Bloomberg. «Θα επιμείνω στην άποψή μου ότι μια ύφεση φέτος είναι περισσότερο πιθανή παρά όχι».

Ο Σάμερς μίλησε μία ημέρα αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 6,5% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Όπως σημείωσε, τα στοιχεία «μισθολογικής συγκράτησης» ήταν μια από τις ευχάριστες ειδήσεις τον τελευταίο καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v