Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: €40 δισ. έως το 2040 για το ευρωπαϊκό μαχητικό FCAS

Διεθνή αμυντικά συμβόλαια για την προώθηση του ευρωπαϊκού στρατιωτικού πρότζεκτ, αρκεί να δώσει το πράσινο φως το γερμανικό κοινοβούλιο. Οι κατασκευαστές του γαλλογερμανικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς και οι ανταγωνιστές τους.

Γερμανία: €40 δισ. έως το 2040 για το ευρωπαϊκό μαχητικό FCAS

Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ τις δαπάνες που θα απαιτηθούν έως το 2040 για την παραγωγή του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς FCAS, στο πλαίσιο του εγχειρήματος αναβάθμισης των αμυντικών ικανοτήτων της γηραιάς ηπείρου.

Το γαλλογερμανικό έργο Future Combat Air System θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται υπό τον όρο της ανωνυμίας το Bloomberg.

Το πρωτότυπο FCAS προβλέπεται να υλοποιήσει η Dassault Aviation με έδρα το Παρίσι —κατασκευάστρια του μαχητικού Rafale— σε συνεργασία με τo γερμανικό σκέλος πολεμικών αεροσκαφών της Airbus — που σήμερα είναι μέρος της ανταγωνιστικής κοινοπραξίας Eurofighter.

Η Βρετανία και η Ιταλία αναπτύσσουν εν τω μεταξύ το μοντέλο Tempest για να ανταγωνιστούν το FCAS, στοχεύοντας να επεκτείνουν τη συνεργασία τους τόσο με την ιαπωνική βιομηχανία όσο και με τη σουηδική Saab.

Την προώθηση του πρότζεκτ FCAS περιπλέκει ως έναν βαθμό η πολιτική της Γερμανίας να απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση για στρατιωτικές εξαγωγές, ένα πιθανό οικονομικό εμπόδιο καθώς το πρόγραμμα θα χρειαστεί να εξασφαλίσει διεθνή αμυντικά συμβόλαια για να είναι επιτυχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v