Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάψιμο του Κορανίου και όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας-Σουηδίας

Ελευθερία έκφρασης ή ισλαμοφοβία; το ερώτημα που διέπει τη νέα όξυνση μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης θέτοντας προσκόμματα στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Τρεις διαδηλώσεις διαφορετικών αποχρώσεων στη σουηδική πρωτεύουσα.

Κάψιμο του Κορανίου και όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας-Σουηδίας

Διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Στοκχόλμη κατά της Τουρκίας και της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, που περιλάμβαναν και το κάψιμο αντιγράφου του Κορανίου, αύξησαν απότομα την ένταση με την Τουρκία, την ώρα που η σκανδιναβική χώρα χρειάζεται την υποστήριξη της Άγκυρας για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πίσω από μεταλλικά διαχωριστικά, ο Ράσμους Παλουντάν, ο Σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs (Hard Line), αντιισλαμιστής και πολέμιος της μετανάστευσης, όπως είχε ανακοινώσει έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.

«Όποιος δεν πιστεύει στην ελευθερία έκφρασης, να πάει αλλού», δήλωσε σε ομιλία του που διήρκησε σχεδόν μια ώρα ο Παλουντάν, ο οποίος έχει οργανώσει και στο παρελθόν διαδήλωση καίγοντας αντίγραφο του Κορανίου.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. «Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η διαμαρτυρία του Παλουντάν, ανέφερε ο ίδιος, οργανώθηκε κατά του Ισλάμ και της «προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει την ελευθερία έκφρασης στη Σουηδία».

Η σουηδική αστυνομία έκρινε ότι το Σύνταγμα και η ελευθερία έκφρασης στη Σουηδία δεν δικαιολογούν την απαγόρευση της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Όχι» στην ισλαμοφοβία

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χυδαία επίθεση στο ιερό μας βιβλίο. Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιτραπεί αυτή η αντιισλαμική πράξη, που στοχεύει μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προτρέποντας τη Σουηδία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών και καλώντας όλες τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας.

 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι το να επιτραπεί η διαμαρτυρία «ενθαρρύνει τα εγκλήματα μίσους και την ισλαμοφοβία».

Στη σουηδική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε επίσης χωριστή διαδήλωση από αριστερές οργανώσεις υπέρ των Κούρδων και κατά του αιτήματος της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τέλος, ομάδα φιλότουρκων διαδηλωτών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v